Agenția Națională de Integritate a dat astăzi publicității o listă cu nouă aleși locali depistați în stare de incompatibilitate. Printre aceștia și doi consilieri locali mureșeni care, dacă deciziile vor rămâne definitive, își vor pierde dreptul de a mai ocupa funcții publice timp de trei ani.
Potrivit comunicatului ANI, unul din cei doi aleși locali depistați în stare de incompatibilitate este BORDI ISTVAN, viceprimar și fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Gheorghe Doja. „În perioada 29 iunie 2016 – 27 iunie 2018 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (consilier personal al primarului), încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”, precizează inspectorii de integritate potrivit cărora Bordi Istvan nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Cel de-al doilea ales local incompatibil este MATEIU IOAN, consilier Local în cadrul Consiliului Local al comunei Solovastru. „În perioada 01 noiembrie 2012 – 22 iulie 2016 a deținut și exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă, în cadrul aparatului propriu al consiliului local, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”, se precizează în documentul citat potrivit căruia art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, prevede că „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv […]”.
Agenția Națională de Integritate subliniază de asemenea că: „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”, dar și că „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.