Trimis în judecată într-un dosar de corupție în martie 2016, fostul șef al Poliției Rutiere Mureș Lucian Archiudean a câștigat definitiv procesul cu procurorii DNA. Asta în condițiile în care astăzi Curtea de Apel Tîrgu-Mureș a respins ca nefondat apelul procurorilor anticorupție împotriva hotărârii din noiembrie 2017 a Tribunalului Mureș prin care Lucian Archiudean era achitat.
„Până la urmă este și o judecată divină. Cât privește sentința dată de instanțele de judecată nu vă pot spune că mi s-a confirmat o dată în plus că ceea ce am făcut în activitatea mea profesională a fost corect și legal și nu așa cum au interpretat organele de cercetare penală”, a declarat fostul șef al Poliției Rutiere Mureș Lucian Archiudean în exclusivitate pentru Agenda de Mureș imediat după ce a aflat sentința de astăzi.
Sentința Curții de Apel Tîrgu-Mureș este definitivă iar cheltuielile de judecată în această speță rămân în sarcina statului. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tg. Mureş împotriva sentinţei penale nr. 173 din 29 noiembrie 2017 pronunţată de Tribunalul Mureş, în dosarul penal nr. 545/102/2016 şi menţine hotărârea penală atacată. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura soluţionării prezentului apel în cuantum de 200 lei rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 29 mai 2019.
Document: Hotarâre 267/2019 29.05.2019”, scrie pe www.portal.just.ro. În primă instanță, decizia instanței publicată pe același site suna astfel: „I. În baza art. 395 alin.1 Cod procedură penală, respinge cererea de reluare a cercetării judecătoreşti şi de repunere pe rol a cauzei. II. În baza 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală coroborat cu art. 16 alin.1 lit.b teza a I-a Cod procedură penală, achită inculpatul ATL, (cu d.p) de sub acuza săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 Cod penal. III. Constată că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză. IV. În baza prevederilor art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în cauză vor rămâne în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei pentru inculpat, persoana vătămată şi pentru procuror. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 noiembrie 2017. Document: Hotarâre 173/2017 29.11.2017”.
Dosarul a ajuns în instanță în martie 2016. Atunci, DNA anunța că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ARCHIUDEAN TOADER – LUCIAN, șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Mureș, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. DNA susținea în rechizitoriul întocmit că „în cursul lunii octombrie 2015, inculpatul Archiudean Toader-Lucian, comisar șef de poliție cu funcția de șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Mureș, la solicitarea unei persoane ce fusese sancționată pentru săvârșirea unei contravenții la regimul circulației (lipsă poliță valabilă de asigurare obligatorie) a dispus remiterea, către aceasta, a unei copii a certificatului de înmatriculare (emis de autoritățile franceze), reținut pentru fapta constatată, lucru ce a condus la obținerea, în mod ilegal, a autorizării provizorii în circulație a autovehiculului respectiv. În același context, la data de 23 octombrie 2015, tot la solicitarea contravenientului respectiv și în urma unei adrese trimise de acesta către Serviciul Rutier, inculpatul Archiudean Toader-Lucian a dispus trimiterea, în original, a certificatului de înmatriculare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Mureș, (SPCRPCIV), fapt ce a condus la crearea posibilității înmatriculării definitive pe teritoriul României a respectivului autovehicul, lucru care s-a și întâmplat la data de 12 noiembrie 2015. Acțiunile inculpatului au fost de natură să producă un folos necuvenit pentru proprietarul autoturismului, întrucât, în condițiile respectării normelor legale, înmatricularea nu ar fi fost posibilă. Totodată, a fost cauzată o vătămare a intereselor legitime ale Instituției Prefectului județului Mureș, reprezentată prin S.P.C.R.P.C.I.V. Mureș, vătămare manifestată prin alterarea corectitudinii evidenței înmatriculării în circulație a autovehiculelor pe teritoriul României”.
În urma începerii urmăririi penale Lucian Archiudean a fost pus la dispoziția conducerii IPJ Mureș, iar după trimiterea în judecată acesta a ales să părăsească sistemul prin pensionare.