Vicepreședintele Senatului României, Leonard Azamfirei, împreună cu vicepreședintele Camerei Deputaților, Alexandru Rafila, au avut marți, 22 iunie a.c., o întrevedere comună cu ambasadorul Statului Israel în România, E.S. David Saranga, informează Biroul de Presă al Senatului.
Conform sursei citate, dialogul a prilejuit un schimb de opinii asupra elementelor de actualitate și a perspectivelor de aprofundare și extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral, cu accent asupra dimensiunii academice, științifice și culturale a relațiilor romano-israeliene.
Cu acest prilej, cei doi demnitari români au adresat felicitări pentru succesul campaniei de vaccinare din Israel și au evocat interesul pentru schimburi de informații, experiență și bune practici identificate în acest proces.
De asemenea, cele două părți au punctat ecourile deosebit de favorabile ale vizitei de stat substanțiale pe care președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, a efectuat-o în România, în perioada 8-10 iunie, precum și discursul susținut în cadrul şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, fapt care a reconfirmat statutul Israelului de partener-cheie, strategic, al României în Orientul Mijlociu.
În context, a fost subliniată importanța identificării celor mai eficiente modalități de dezvoltare a unor parteneriate reciproc avantajoase în planul cooperării educaționale, precum și importanța beneficiilor recunoașterii diplomelor academice și a calificărilor profesionale obținute în marile centre de învățământ superior medical din România.
Vicepreședintele Leonard Azamfirei a afirmat relevanța oportunităților oferite de programul Erasmus+ cu țările partenere, care prezintă potențialul de a îmbunătăți posibilitățile de cooperare inter-universitară și de mobilitate pentru studenți și cadre didactice din Israel.
Totodată, senatorul român a subliniat rolul esențial al cooperării în plan cultural, ca vector al dezvoltării relației bilaterale, argumentând necesitatea identificării de acţiuni şi proiecte comune care să contribuie în mod concret la promovarea culturii ebraice atât în capitală, cât și în provincie.
În final, ambele părți au reiterat interesul comun pentru menținerea și intensificarea dialogului bilateral, în special în domeniile menționate.