O nouă cercetare sociologică a fost dată publicității în urmă cu câteva ore. Aceasta a fost realizată de INSCOP Research și a urmărit să creioneze atitudinea populației față de vaccinuri și vaccinare. Cercetarea este una amplă și cuprinde un număr mare de întrebări pe tema menționată, însă nouă ne-au atras atenția analizele pe regiuni istorice la câteva întrebări esențiale pe care le vom reda în cele ce urmează.
Potrivit sondajului, transilvănenii au răspuns într-o proporție covârșitoare (86,3%) că vaccinarea copiilor este necesară. Nu în ultimul rând, 71,4% din transilvănenii intervievați spun că și-au vaccinat copilul conform Programului Național de Vaccinare, primul loc în acest caz fiind ocupat de locuitorii din Moldova și Bucovina care și-au vaccinat copiii în proporție de 73,9%.
De asemenea, tot în numărul cel mai mare, transilvănenii spun că, pentru ca un copil să fie primit la grădiniță sau la școală, acesta trebuie vaccinat obligatoriu (74,4%).
Totodată, locuitorii din Transilvania spun, în proporție de 59,7%, că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.
Totuși, când vine vorba de gripa sezonieră, transilvănenii spun că nu s-au vaccinat (76,7%) și că s-au imunizat altfel (42,7%).
De asemenea, atenție merită acordată și poziției transilvănenilor care spun, în proporție de 48,8%, că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra față de unele boli și că, părinții trebuie să discute cu medicul de familie/pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor.
„Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă neclara a unei părți a populației față de vaccinuri și vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepțiile raționale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea și impun necesitatea unor campanii solide de informare și educare, mai ales a celei tinere, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătă‚ii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetățenilor noștri care refuză vaccinul și vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populație semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, sunt de părere sociologii Inscop Research.
Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie–11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de către Societatea Națională de Medicina Familiei și proiectat cu sprijinul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și al Societății Române de Microbiologie. Volumul eșantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2115 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2,1%, la un grad de încredere de 95%.
Sondajul integral poate fi analizat aici.