Comitetul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat astăzi la Prefectura Mureș după ce un porc mistreț a fost găsit la Sovata iar primele analize arată că acesta ar fi fost infectat cu virusul pestei porcine africane. Surprinzător, până la această oră autoritățile competente nu au ieșit cu o informare oficială pe această temă. Nu știm dacă a fost declarată oficial boala în Mureș și nici dacă s-au luat măsuri concrete pentru a evita extinderea ei în gospodării. Mai mult, responsabilitatea informării este pasată de la o instituție la alta, iar datele sunt confuze. Mai întâi, directorul DSVSA Mureș Kincses Sandor nu a putut fi contactat telefonic în ciuda insistențelor noastre. Apoi, directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga, spune că prefectul de Mureș este cel care trebuie să vorbească potrivit legii. „A fost convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor, dar despre măsurile dispuse sau nu trebuie să-l întrebați pe domnul prefect, așa prevede legea”, a declarat Lucian Goga care susține totodată că se așteaptă în continuare rezultatele analizelor de laborator. „Proba a plecat în această dimineață spre București după ce la analizele efectuate la laboratorul din Cluj rezultatul a fost unul pozitiv”, a conchis Lucian Goga. Iar în tot acest timp, șeful Comitetului Local de Combatere a Bolilor, prefectul de Mureș Mircea Dușa, nu a oferit nici o informație, domnia sa fiind și la această oră în videoconferința convocată de ministrul de interne pe tema alegerilor de duminică.
Potrivit ANSVSA:
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.