Boicot sau nesincronizare politică în CL Tîrgu-Mureș?

Ședința Extraordinară a CL Tîrgu-Mureș convocată de primarul municipiului Tîrgu-Mureș și în care ar fi trebuit să se discute o nouă rectificare a Bugetului municipiului Tîrgu-Mureș nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Concret, la ora ședinței în sală au fost prezenți doar cei doi viceprimari și cei patru consilieri din fostul PDL, aleși pe lista PNL și excluși de liberali ca urmare a faptului că făceau jocurile echipei Maior-Florea în CL. A fost boicot sau nesincronizare?

Punem această întrebare în condițiile în care lucrurile nu sunt clare nici până la această oră. Asta în condițiile în care purtătorul de cuvânt al municipalității Cosmin Blaga posta imediat după ce s-a constatat că ședința nu poate avea loc din lipsă de cvorum: „Atmosferā de înmormântare la ședința Consiliului Local de azi. 16 consilieri absenți”, constatare ce a provocat mai multe reacții contradictorii. Totodată, viceprimarul PSD Sergiu Papuc, prezent în sală, la prezidiu, a avut o explicație cu tâlc în ceea ce privește situația antagonică în care se află față de colegii săi din PSD care nu au venit la ședință. Asta cu atât mai mult cu cât ar fi trebuit distribuiți în buget cei 24 de milioane de lei alocați de Guvernul Dăncilă municipiului Tîrgu-Mureș. „Eu am fost la muncă, iar ei au fost la muncă”, a spus viceprimarul Sergiu Papuc, care nu a făcut alte comentarii pe această temă.

Liderul PNL Tîrgu-Mureș Ervin Molnar spune că liberalii nu au boicotat ședința, dar că Theodora Benedek, singurul consilier local asumat de PNL, era blocată într-un proiect de la care nu putea lipsi. „PNL nu boicotează, singurul consilier local care reprezintă partidul în CL a participat la un eveniment important la care au fost invitați consilieri prezidențiali, exaperți NATO ș.a.m.d, programat înainte de convocarea ședinței extraordinare. De altfel, aveam pregătite câteva amendamente la rectificarea bugetară, suntem un partid responsabil care se luptă în CL, pentru asta am fost trimiși acolo de târgumureșeni și nu pentru a boicota”, a declarat Ervin Molnar, liderul PNL Târgu-Mureș.

UDMR Mureș, printr-un comunicat de presă, a explicat de ce aleșii locali ai Uniunii au lipsit de la ședința extraordinară, acuzând că rectificarea bugetară propusă de executiv nu corespunde realității financiare.

Redăm în continuare textul integral al comunicatului UDMR Mureș:

„UDMR se opune conducerii iresponsabile a orașului și continuării creării a noi datorări

Nu participă consilierii locali la ședința extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș din 24 octombrie, deoarece conducerea orașului a propus din nou un proiect de rectificare bugetară care nu corespunde realității financiare.

Municipiul Târgu Mureș a primit 24 de milioane de lei de la guvern, însă proiectul de rectificare bugetară propus nu se referă la utilizarea acestei sume, ci multiplul acesteia, pentru care însă nu există nicio acoperire din partea orașului. În ședința comisiei de specialitate, ținută înaintea ședinței extraordinare, consilierii UDMR au cerut ca să se ia o decizie doar în privința celor 24 de milioane de lei primiți de la stat. Însă primarul a ignorat solicitarea noastră.

Conform datelor biroului financiar, veniturile orașului au fost până acum 225 de milioane de lei, care nu acoperă nici pe departe cheltuielile planificate de către conducerea orașului. Cu rectificarea bugetară de azi, orașul s-ar îndatora din nou timp de mai mulți ani, deoarece s-au propus noi credite de angajament pentru încă 230 de milioane de lei. Deja de mai multe luni UDMR a ținut să precizeze că această cale nu este practicabilă. Trebuie stopată gestionarea iresponsabilă și cheltuielile necontrolate; nimeni nu are voie să pună în joc viitorul târgumureșenilor!

În prezent, în situația economică a Târgu Mureșului predomină niște condiții care pun sub semnul întrebării însăși funcționarea orașului. Tocmai din acest motiv, menținerea rețelei de instituții și a serviciilor publice este prioritatea numărul unu. Să funcționeze transportul în public, ridicarea deșeurilor, să nu fie periclitată funcționarea școlilor, și salariile angajaților să poată fi acoperite de către administrația locală.

Dacă funcționarea orașului este pusă în pericol sub o formă sau alta, și din acest motiv ar fi necesară convocarea unei noi ședințe extraordinare, consilierii UDMR sunt pregătiți să participe la o astfel de ședință și să voteze rectificarea bugetară care ar face posibilă funcționarea serviciilor publice.

În ceea ce privește poziția celor din Partidul Oamenilor Liberi, vă invităm să o aflați vineri de la 18.30, când liderul grupului POL din CL Tîrgu-Mureș Radu Bălaș va fi LIVE la Agenda de Mureș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *