Centru de terapie pentru persoane diagnosticate cu autism, ADHD și alte întârzieri în dezvoltare la Sântana de Mureș
La șase ani de la înființare, Asociația Pro Autism se pregătește să deschidă în această primăvară un centru complex de terapie pentru persoane diagnosticate cu autism, ADHD și alte întârzieri în dezvoltare. Centrul de terapie este situat în Sântana de Mureș, pe locul unde până în 2018 era o căsuță de 70 mp, și dispune de 24 de ari de teren.
Fonduri proprii și credite bancare pentru șansa unor vieți normale
Investiția este în totalitate privată, iar pentru obținerea fondurilor necesare, pentru că banii personali nu au fost suficienți, fondatorii Asociației au apelat și la credite bancare.
Valoarea investiției se ridică la peste 100.000 euro și are ca scop oferirea de asistență, terapie și o șansă pentru o viață cât mai apropiată de viața normală cât mai multor copii diagnosticați cu astfel de afecțiuni. Totul într-un cadru organizat, acreditat și standardizat. „Suntem în faza de finisaje interioare a clădirii care cuprinde cabinete de terapie 1/1 și de grup, în care vom desfășura ședințe de terapie comportamentală ABA, terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie specială, dar și în spațiul exterior unde vom oferi terapie cu animale special dresate și pregătite să ofere copiilor speciali sprijinul emoțional de care au nevoie”, declară Dorin Sălcudean, președinte al Asociației Pro Autism.
Personal specializat la centre cu tradiție din România
Personalul de specialitate care își desfășoară activitatea aici a fost format la centre cu experiență și tradiție din România. „Am găsit centre cu experiență și tradiție în România unde am format și specializat psihologii noștri în terapia comportamentală, am încheiat un contract de colaborare cu un psiholog cu experiență specializat în terapia comportamentală care, periodic, vine la noi în centru, evaluează copiii, stabilește planul de intervenție pe care terapeuții noștri îl implementează copiilor care vin la noi la centrul la terapie”, precizează Dorin Sălcudean, care mai adaugă că „nici diversitatea formelor de autism, nici criza economică sau inflația care au debutat cu începutul pandemiei, nu ne opresc din planurile noastre de întrajutorare și de creștere a calității vieții copiilor cu autism din județul Mureș”. Materialele didactice, jocurile, instrumentele de lucru sunt, de asemenea foarte necesare desfășurării activității de zi cu zi a Centrului de la Sântana de Mureș, însă reprezentantul Asociației este optimist și mizează pe implicarea societății civile. Asta cu atât mai mult cu cât Statul oferă posibilitatea atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice să direcționeze anumite sume pentru sprijinul acestui gen de proiecte. „Pașii sunt mici, drumul nostru este greu și anevoios în continuare, dar nu ne sperie și nu ne face să renunțăm! Cu demnitate și recunoștință, cerem ajutorul oamenilor de bine, vecinilor din orașul și județul nostru, pentru a ne ajuta să redăm zâmbetul pe fața acestor copii și a părinților lor greu încercați de soartă. Împreună putem fi o forță și putem să le redăm șansa la viață! Îți mulțumim și mizăm pe implicarea ta, indiferent cine ești, important este să fii alături de noi!”, a conchis Dorin Sălcudean, fondator și președinte al Asociației Pro Autism.
Date despre Asociația Pro Autism sau… cine suntem noi
Asociația Pro Autism s-a născut în 2016. Inițial sub un alt nume, asociația a pornit din nevoia fondatorilor de a veni în sprijinul propriului fiu, Andrei, diagnosticat el însuși cu autism și urmare a constatărilor că în județul Mureș e greu să găsești psihologi specializați în recuperarea persoanelor diagnosticate cu autism.
„În urma primirii diagnosticului lui Andrei au urmat ani grei, în care am căutat cu disperare cum putem să-l ajutăm să se recupereze și să aibă și el o viață normală ca a celorlalți copii de vârsta lui. Am apelat la serviciile mai multor psihologi din Mureș, precum și la centre de terapie cu traditie din Cluj și București. Însă Andrei, la fel ca ceilalți copii diagnosticați cu autism, avea nevoie de multe ore de terapie specializată zilnic. Astfel că am achiziționat un teren de 24 ari și o căsuță cu o suprafață de aproximativ 70 mp în 2018, cu intenția de a-i putea oferi acolo lui Andrei terapia de care avea nevoie”, explică Dorin Sălcudean, care afirmă că, pe parcurs familia s-a gândit că proiectul gândit pentru Andrei ar putea veni în sprijinul multor alți copii și al multor altor familii care se confruntă cu aceleași probleme. „Astfel că în toamna anului 2021 am început un proiect major de extindere pentru a putea oferi unui număr cât mai mare de persoane diagnosticate cu autism, ADHD și alte întârzieri în dezvoltare, șansa la o viață normală, la autonomie personală”, conchide președintele Asociației Pro Autism.