Memoria ostașilor căzuți la Oarba de Mureș în urmă cu 80 de ani, în una dintre cele mai sângeroase bătălii purtate de Armata Română, a fost cinstită ieri, 25 septembrie, în cadrul unei ceremonii organizate de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş și Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Orașului Iernut. Participarea la eveniment a fost una numeroasă, fiind prezenți reprezentanții mai multor asociații de veterani de război din țară, tineri de la școlile din Iernut și oficialități.
În cadrul intervenției sale, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a subliniat smerenia de care ar trebui să dăm cu toții dovadă atunci când pășim pe pământul de la Oarba de Mureș: “Cred că, metaforic vorbind, ar trebui să fim atenți pe unde călcăm pentru a nu răni pământul țării, osemintele, sângele sau vreun suflet din cele 11.000 care, de aici, s-au întors în veșnicie. Veșnicia sufletelor lor, a sacrificiului lor face acest pământ sfânt. Recunoștința noastră, emoția, sufletul nostrum, cred că trebuie să le așternem aici, la căpătuiul lor. Ei sunt cei care cu adevărat au făcut sacrificii pentru România. Pentru ei noi suntem viitorul”, a afirmat prefectul de Mureș, Ciprian Dobre.
Ciprian Dobre a făcut trimitere la o serie de perioade istorice traversate de țara noastră și de armată, afirmând că, în prezent, România este în cea mai bună situație militară pe care a avut-o vreodată, având de partea sa parteneriatul solid al NATO.
“S-a vorbit mult despre ordinele primite de Armata Română la Oarba de Mureș, s-a vorbit mai puțin despre 50 de ani de comunism. S-a vorbit puțin despre perioada ‘40-‘44 pentru România și s-a vorbit la fel de puțin că același pericol, pe atunci sovietic, acum rusesc, ne bate la ușă. Cred că trebuie să vorbim foarte serios despre acest lucru și să nu uităm că în 1944, România era încă guvernată de valorile democratice. Cred că fiecare dintre noi, că suntem ostași sau suntem civili, dacă vom apăra cu aceeași forță valorile democrației noastre, Constituția României, vom crea fiecărui cetățean român posibilitatea de a se apăra în fața abuzurilor și a încălcării atât a regulilor de război, cât și a drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean român. Valorile democrației, drepturile noastre, dar și obligațiile, aici, la Oarba de Mureș, putem afirma că trebuie apărate în continuare cu sfințenie.” a mai spus prefectul județului Mureș.
Prefectul Ciprian Dobre a subliniat faptul că ideea unui proiect național de cinstire a eroilor la Oarba de Mureș a fost inițiată în 2014, în mandatul său ca președinte al Consiliului Județean, când monumentul a trecut în administrarea instituției, urmând ca acesta să aibă o continuitate începând cu anul 2016. “În 2014, cu primarul Ioan Nicoară, am început expertizele, ridicările topo, am luat în proprietatea județului Mureș acest teren, urmând ca din 2016 să începem concursul de proiecte pentru ceea ce numeam noi atunci “Proiectul Național Oarba de Mureș”. După acest moment, din păcate, la Consiliul Județean nimeni nu a mai mișcat nici măcar un pai pentru Oarba de Mureș. Sper în continuare ca Oarba de Mureș, alături de alte localități intrate în istoria României cum ar fi Mărăști, Mărășești, Oituz să fie un nume de localitate care să fie pronunțat în fiecare zi de foarte multe ori și să dăm măcar numele unei stații de metrou în București care să poarte numele Oarba de Mureș.” a mai afirmat Ciprian Dobre.
În cadrul evenimentului au fost prezenți și militarii Brigadăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, iar artistul Ciprian Istrate și Ansamblul Artistic “Mureșul” au susținut un scurt recital dedicat memoriei eroilor care și-au dat viața pentru patrie la Oarba de Mureș.
Biroul de Presă PNL Mureș