500 de milioane de lei din PNRR pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate din România
Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România.
În cadrul Investiției specifice – Unități de asistență medicală ambulatorie, din PNRR, au fost depuse 142 de cereri de finanțare. În urma evaluării, au fost selectate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare. Banii europeni nerambursabili vor fi utilizați pentru înființarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță a ambulatoriilor de specialitate.
”Una din preocupările mele ca ministru al Sănătății este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi și medicina primară, cât mai accesibile pacienților, în comunitățile din care aceștia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiții obiectivul prevedea finanțarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanții Comisiei Europene, am reușit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanțare nerambursabilă.” a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila
Bugetul total alocat pentru cele 55 de ambulatorii este de 514 milioane de lei fără TVA. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.
”Dezvoltarea socială și dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate și fără un sistem de educație solid. Construim spitale și secții noi acolo unde este posibil și încurajăm reabilitarea completă a clădirilor vechi care permit desfășurarea corespunzătoare a activității medicale spitalicești în condiții de siguranță pentru pacienți. Cât voi fi ministru al Sănătății voi fi partenerul și susținătorul reprezentanților din administrația locală care au vocația construcției de obiective sanitare pentru locuitorii comunităților pe care le conduc.” a mai adăugat ministrul Sănătății.
Lista obiectivelor aprobate pentru finanțare a fost publicată pe pagina de web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.
Județul Mureș este la loc de frunte prin Ambulatoriile Spitalului Universitar “GE Palade”, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic județean de Urgenta din Tg. Mureș.
O mențiune specială pentru punctajul 93 care situează Spitalul Universitar “GE Palade” pe locul 2 la nivel național în evaluare.
Corneliu Florin Buicu, deputat PSD Mureș