Având în vedere faptul că începând cu 1 Iunie 2022, plafonul zilnic pentru asigurarea hranei pacientilor din spitalele din Romania a crescut de la max 11 lei/zi la MINIM 22 lei/zi, prin modificarea Legii sănătății, bani asigurați de Casa de Asigurări de Sănătate prin transferuri de la Bugetul de Stat, mă așteptam ca pacienții din România să simtă această îmbunătățire, scrie pe pagina sa de facebook deputatul PSD Mureș Corneliu Florin Buicu. Acesta adaugă că „la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, prevederile Legii sănătății 95/2006, Art. 292, NU sunt respectate. Consiliul de Administrație al SCJU Târgu Mureș, CJAS Mureș, Ministerul Sănătății trebuie să se sesizeze pentru nerespectarea legii și să ia măsurile care se impun. În loc să primească mâncare de 22 lei/zi, pentru că primește acești bani de la Casa de Asigurări, spitalul furnizează mâncare de maxim 10 lei/zi”.
Deputatul de Mureș spune că a verificat aceste date după ce, în cadrul unei emisiuni la Radio un ascultător i-a sesizat faptul că a fost internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș unde, în ziua internării nu a primit mâncare, iar la externare a primit doar micul dejun. „Pornind de la acest lucru, m-am uitat practic pe cifrele pe care le are Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș și care este modalitatea de organizare. Și aici, cel care m-a întrebat la radio avea dreptate. Pentru că, de exemplu, dacă mergeți undeva la un hotel și vă cazați, începeți practic cu cina. Dacă aveți all inclusiv toate serviciile, începeți cu cina și în momentul în care ieșiți de la hotel, practic aveți prânzul asigurat”, spune deputatul de Mureș care spune că a constatat, în urma analizei, că deși în ultimele șase luni ale anului trecut cei de la Spitatul Județean de Urgență Târgu Mureș „au solicitat către Casă, au facturat și au primit banii pentru 22 lei pe zi pentru fiecare pacient pe care l-au avut internat, cheltuiala pentru mâncare este la jumătate”. În concluzie, spune deputatul PSD Mureș, pacientul care avea un drept, fiind internat în spital, a fost lipsit de dreptul pe care îl avea. „Managerul de spital trebuie să asigure pacientului pentru fiecare zi de spitalizare, hrană care trebuie să fie în farfurie, valoarea acesteia fiind de minim 22 lei pe zi. Pentru anumite specialități: TBC, HIV, lăuzele, bolnavii oncologici suma este de 33 lei pe zi. Această sumă de 22 lei/zi nu trebuie să acopere și alte cheltuieli, salariile personalului din blocul alimentar fiind decontate de Casa de asigurări de Sănătate prin “influențe salariale” de la alt capitol bugetar, iar facturile de utilități, intrând pe cheltuiala generală a spitalului”, a conchis deputatul Corneliu Florin Buicu.