Senatul a adoptat ieri, în calitate de Cameră decizională, cele două proiecte din pachetul “România educată”: Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior. Legile urmează să fie promulgate de președintele României.
Am votat pentru un sistem de învățământ care pune în prim plan elevul. Crearea oportunităților necesare pentru ca fiecare elev și student să-și poată valorifica și împlini potențialul maxim este scopul final al acestor legi. Adaptarea în permanență a ofertei educaționale la cerințele pieței muncii este o reformă care va contribui la întărirea economiei țării.
Creșterea calității educației, asigurarea accesului la educație pentru toți, investițiile în dezvoltarea competențelor și implicarea tuturor părților interesate în formularea politicilor sunt principii de bază ale noilor legi. Reducerea abandonul școlar, a abandonului universitar, susținerea performanței școlare prin acordarea a peste 1 milion de burse anual, recompensarea olimpicilor, internaționalizarea învățământului superior sau creșterea atractivității pentru cariera didactică sunt obiective majore ale acestor proiecte.
Adoptarea celor două legi înseamnă și îndeplinirea jalonului 452 din PNRR. Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete din Planul Național de Redresare și Reziliență: 3,6 miliarde euro, sumă care va ajunge în școli, grădinițe, universități, palate, cluburi ale copiilor etc.. Toate aceste sunt investiții în oameni, investiții care se vor întoarce în societate în viitor.
Câteva dintre programele incluse în legile educației:
• Planul Național de Combatere a Violenței Școlare;
• Planul Național pentru Siguranța în Învățământul Preuniversitar;
• Programul Național Integrat „Masă Sănătoasă”, ca parte a Planului Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar;
• Programul „O carte pentru fiecare”.
O educație mult mai aplicată pe elevi îi va sprijini pe aceștia să-și stabilească propriile obiective în ceea ce privește educația lor. Educația fiecăruia dintre tinerii de astăzi va decide viitorul țării și modalitatea în care generațiile următoare vor ști să răspundă provocărilor viitorului.
Cristian Chirteș, senator PNL Mureș