Curtea de Apel Tîrgu-Mureș: Bălaș dator cu 50 de lei lui Florea

Radu Bălaș pierde în apel procesul cu Dorin Florea. Consilierul POL este obligat de instanță să îi plătească edilului de la Târgu-Mureș 50 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Procesul se mută însă, cel mai probabil, la ÎCCJ, deoarece decizia de astăzi poate fi atacată cu recurs.

Răsturnare de situație în procesul intentat de consilierul local Radu Bălaș primarului municipiului Tîrgu-Mureș Dorin Florea după ce edilul a făcut mai multe afirmații considerate de alesul local drept calomniatoare. Astfel, după ce Tribunalul Mureș a admis acțiunea lui Bălaș și a considerat că edilul i-a lezat onoarea, obligându-l pe Dorin Florea la plata a 10.000 de euro daune morale, Curtea de Apel Tîrgu-Mureș a schimbat radical soluția și a anulat hotărârea primei instanțe. Potrivit expertului în relații publice și comunicare al Curții de Apel Tîrgu-Mureș Anuța Liliac, soluția Instanței sună astfel: „Admite apelul declarat de pârâtul Florea Dorin împotriva sentinței civile nr. 508 din 10 mai 2018 pronunțată de Tribunalul Mureș în dosarul 4090/320/2017. Schimbă sentința atacată în sensul că respinge integral acțiunea civilă formulată de reclamantul Bălaș Radu Fl

 

orin în contradictoriu cu pârâtul Florea Dorin. obligă intimatul reclamant la plata către apelantul pârât a sumei de 50 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia Curții este executorie. Termen de recurs: 30 de zile de la comunicare”.

Reamintim că în primă instanță judecătorii de la Tribunalul Mureș i-au dat câștig de cauză consilierului local Radu Bălaș și l-au obligat pe Dorin Florea nu doar la plata cheltuielilor de judecată, ci și la plata a 10.000 de euro daune morale în favoarea lui Bălaș.

Procesul a fost deschis de consilierul POL care a decis în februarie 2017 să-i ceară socoteală în instanță lui Dorin Florea după ce edilul, supărat că aleșii locali POL nu au fost de acord cu un proiect de hotărâre susținut de el, a spus, printre altele, că Bălaș este ”jurnalist de 20 de ani, dar prost jurnalist”și că reprezentanții POL  s-ar afla „în solda cuiva”. Imediat după ședința în care proiectul care ar fi schimbat regulamentul referitor la publicitatea ședințelor CL Tîrgu-Mureș, Radu Bălaș anunța pe pagina sa de facebook: „În cel mai scurt timp (până voi face documentele împreună cu avocatul), voi demara procesul împotriva primarului de Tîrgu Mureș, Dorin Florea, care și-a permis să jignească un consilier local, doar pentru faptul că nu a fost de acord cu un proiect de hotărâre prin care se dorea limitarea filmărilor live a ședințelor de consiliu. Primarul va trebui să demonstreze în fața instanței (și, credeți-mă, îi va fi imposibil) că am fost un jurnalist prost și lipsit de onestitate, că sunt un derbedeu și un mercenar, că nu am făcut nimic în viață, că nu am oferit nicio soluție în Consiliul Local, că tot ceea ce am făcut este contrar tuturor normelor de comportament civilizat. Tot imposibil îi va fi să demonstreze că sunt “în solda cuiva”. Această expresie, dragă primarului, este cea pe care o consider cea mai gravă. A fi în solda cuiva înseamnă, conform DEX, a susține cauza cuiva din interes material (și nu din convingere). Adică cineva mă plăteşte, ca să fac ceva în care eu nu cred! Am fost 11 ani jurnalist (1994 – 2005) şi am proprietatea tuturor termenilor. Am scris zeci de articole despre primarul Florea. Apoi, de când sunt antreprenor, am avut foarte multe opinii critice la adresa sa (şi) pe reţelele de socializare, dar niciodată nu l-am jignit, cum dealtfel nu am făcut-o cu nimeni niciodată. Cine jigneşte, plăteşte”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *