Virusul Papiloma Uman, sau HPV, este o infecție transmisă sexual care poate cauza diverse afecțiuni ale pielii și mucoaselor. În cazul femeilor, anumite tulpini specifice ale virusului – în special HPV 16 și 18 – sunt responsabile pentru apariția cancerului de col uterin, una dintre cele mai grave afecțiuni ginecologice.
Testul Babeș-Papanicolaou este folosit pentru a detecta leziunile precanceroase ale cancerul de col uterin, stadii vindecabile în proporție de 100%. Această metodă, devenită clasică, a fost introdusă în anii 1940 și, din cauza preciziei sale dependente de mai multe variabile, este acum ades înlocuită sau cel puțin completată de testarea HPV. Problema e că, avem multe regiuni în care femeile nu au acces la controale regulate de sănătate, regiuni ce nu dispun de tehnologia necesară pentru a detecta virusul HPV.
Din fericire, în ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat teste rapide, dar extrem de precise pentru depistarea prezenței virusului în organism. Și în România, începând cu luna martie, Citolab se alătură demersului de prevenire și depistare timpurie a cancerului de col uterin, prin testarea prezenței a patru din cele mai frecvente tulpini oncogene (cauzatoare de cancer) a virusului HPV și anume HPV 16,18,31,33. Se testează atât prezența antigenului (un rezultat pozitiv confirmând infecția cu o anumită tulpină, fără a preciza dacă infecția este în curs de vindecare sau din contră, în curs de malignizare) cât și a proteinelor oncogene E6 și E7 markeri ai modificărilor precanceroase genereate de tulpina canceroasă cauzatoare (un rezultat pozitiv indicând nu numai că infecția există, dar ea a și declanșat procesele prin care în timp se va ajunge la cancer de col uterin). Atenție, testul nu stabilește diagnosticul de cancer ci de infecție cu potențial malign, stadiu perfect vindecabil.
Rezultatele testării vor fi oferite în ziua în care s-a efectuat prelevarea probei, astfel încât pacientele să poată beneficia de o decizie rapidă și informată în privința tratamentului. Noul test HPV oferit de laboratorul Citolab reprezintă o soluție promițătoare la această problemă. Acest test oferă o serie de avantaje față de alte metode de testare HPV tradiționale, cum ar fi costul mult redus fata de alte metode de testare, rapiditate, precum și o rată scăzută de rezultate fals negativ.
Depistarea precoce a cancerului de col uterin este o prioritate în lupta împotriva acestei boli grave, iar laboratorul Citolab vine cu soluții la îndemâna femeilor din România. Cu prețul său accesibil, acest test ar putea fi o soluție importantă pentru a detecta și preveni cancerul de col uterin în regiunile în care accesul la testele HPV tradiționale este limitat.
Dr. Lucian Horga, medic specialist Medicină de Laborator