✅ Despre copiii diagnosticați cu boli grave, care au nevoie de mare afecține și îngrijire, alături de familiile lor – a fost tema Conferinței găzduite ieri de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților – FAMILY-CENTERED CARE (Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric).
În calitate de Președinte al Comisiei, am subliniat importanța crucială a familiei în sprijinirea copiilor aflați în spitale, oferind un sentiment de normalitate în cele mai dificile momente. Doar împreună, specialiști din mai multe domenii, putem oferi familiilor copiilor diagnosticați cu o boală gravă – îngrijire și sprijin adecvat.
În prezența unor personalități din lumea medicală de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” și din mediul academic, a fost subliniată nevoia promovării unei curricule bazate pe comunicare, pe empatie, importanța psihoeducației emoționale pentru medicii și pesonalul implicat în tratarea cazurilor oncologice, bazate pe ideea “Nu tratăm boala, tratăm omul.”
Este esențial să ne amintim de asemenea că boala nu trebuie să devină un obstacol în calea învățării. Educația oferă acestor copii stabilitate și le poate distrage atenția de la durere și teamă. Este ceea ce face de fapt Fundația Ronald McDonald, prin facilitarea accesului la educație pentru copiii suferinzi, contribuind semnificativ la menținerea unei rutine normale, stimularea curiozității și creativității și pregătirea pentru reintegrarea în sistemul de învățământ tradițional.
Discuția din cadrul conferinței naționale „Family-Centered Care” a evidențiat sprijinul acordat familiilor copiilor spitalizați de către Fundația pentru Copii Ronald McDonald în România. Această inițiativă nu doar că minimizează distanța fizică între familii și spitale, dar oferă și sprijin emoțional și comunitar pentru a reduce stresul asociat cu spitalizarea. Prin promovarea Îngrijirii Centrate pe Familie, a unei îngijiri multidiciplinare – care include medicul, psihologul, nutriționistul, kinetoterapeutul – Fundația facilitează de asemenea o abordare integrată, în care familiile sunt implicate activ în deciziile medicale, contribuind astfel la o recuperare mai eficientă și la îmbunătățirea calității vieții copiilor și a familiilor lor în timpul tratamentului medical.
Realizări RMHC:
– Până în prezent s-au construit 3 Case Ronald McDonald, Case departe de casă, pentru părinții copiilor internați în spitale, la București, Timișoara și Iași.
– 110.000 nopți de cazare gratuite, peste 23.000 de părinți aflați în cele mai grele momente.
Mulțumiri specialiștilor prezenți, care ne-au împărtășit nevoile și experiențele lor, adesea încărcate cu multe emoții, în ceea ce privește comunicarea dintre cadrele medicale și pacienți / familii.
Mulțumiri pentru colaborare și implicarea în acest domeniu atât de sensibil și important dnei Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald, și reprezentanților Fundației; dnei Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; ;I prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș