În cadrul Comisiilor juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaților, am avizat favorabil, în unanimitate, ratificarea Deciziei (UE/EURATOM) 2020/2053 pentru completarea şi operaționalizarea mecanismului financiar multianual Next Generation de relansare economică a statelor membre UE.
Astfel, România are posibilitatea de a atrage 30 de miliarde de euro (din care aproximativ 14 miliarde, granturi și 16 miliarde, împrumuturi) din împrumutul pe care îl va accesa UE în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care va avea termen scadent în anul 2050.
Pentru a putea operaționaliza aceste fonduri, contribuția României la UE în exercițiul bugetar 2021-2027 va creşte de la 1.2% la 1.4% din PIB, adică se va mări cu 300 de milioane de euro anual. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE vor contribui mai mult anual, există şi state exceptate de la astfel de prevederi, ale căror contribuții se vor diminua (Germania va plăti cu 3.6 miliarde de euro mai puțin, Olanda cu 1.9 miliarde, Suedia cu un miliard etc).
De aceea, având în vedere obligativitatea de a accesa 70% din fonduri până la sfârşitul anului 2022 şi domeniile de interes major pentru care se vor aloca cele mai multe resurse (mediu şi digitalizare), îmi doresc ca decidenții de astăzi să renunțe la polemicile partizane şi să acționeze în interesul țării noastre încurajând, transparentizând şi facilitând accesul companiilor româneşti la aceste linii de finanțare.
Deoarece România va cheltui cu peste 2 miliarde de euro mai mult în următorii ani, până în 2027, consider că este momentul să conştientizăm cu toții impactul pozitiv al fondurilor europene în procesul de dezvoltare a României şi voi milita, pe parcursul întregului meu mandat, pentru accesarea acestor fonduri până la epuizare.
Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș