Dezvoltarea dialogului global privind educația digitală cu accent pe condițiile și experiențele din mediile educaționale inegale și cu resurse reduse, precum și strategiile și exemplele de bune practici prin care sunt promovate calitatea și echitatea învățării digitale sunt principalele teme de analiză propuse de UNESCO, astăzi, de Ziua internațională a educației digitale.
Educația digitală este o componentă esențială a sistemului de învațămant modern, adaptându-se la evoluția rapidă a tehnologiei și la cerințele societăților noastre din ce în ce mai digitalizate.
UNESCO joacă un rol important în promovarea educației digitale la nivel global, prin elaborarea de recomandări și ghiduri, precum și prin sprijinirea proiectelor și inițiativelor educaționale. Potrivit reprezentanților UNESCO, ,,educația este unul dintre cele mai importante instrumente pe care le avem pentru a construi un viitor durabil”.
Rolul Uniunii Europene este, de asemenea, esențial prin „Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027)”, program care asigură o cooperare mai strânsă la nivel european în domeniul educației digitale.
Educația digitală este în continuă evoluție, iar adaptarea la noile tehnologii este necesară în contextul multiplelor provocări cu care ne confruntăm zi de zi:
📍 Asigurarea accesului egal la tehnologie și internet pentru toți elevii.
📍Dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor.
📍 Integrarea eficientă a tehnologiei în curriculum.
📍 Protejarea elevilor de riscurile online.
📍Combaterea dezinformării.
România face pași importanți în acest sens, iar Guvernul susține aprobarea Cadrului de competențe digitale pentru cetățeni. Proiectul de ordonanță de urgență a fost pus în dezbatere la începutul acestei luni.
Până la jumătatea anului viitor, România și-a asumat ca aproximativ 100.000 de cetățeni să aibă acces la educație digitală de bază, abilități pe care le vor dobândi în bibliotecile locale și județene care vor funcționa ca hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Fondurile necesare vor prin alocate prin PNRR.
Dobândirea de abilități digitale devine primordială pentru societatea noastră, iar la nivelul Comisiei parlamentare susținem proiectele și inițiativele legislative menite să asigure construirea unui mediu digital bazat pe principiile egalității, respectului și siguranței, în acord cu recomandările UNESCO.
Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș