Digitalizarea României! Frumos deziderat, nimic de zis, dar se pare ca iarăși sfârșim în inevitabilul blestem al practicii care ne omoară înainte să ne apucăm de treabă.
Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, după o lună de zile, încă nu are nici organigramă. De activitate nu are rost să vorbim. În structura guvernului mai există și o Autoritate pentru Digitalizarea României, care se ocupă de ”realizarea și coordonarea implementării …”
Deocamdată promisiunile sforăitoare sunt acoperite doar de structuri peste structuri birocratice, despre care nu știm cum o să funcționeze, nu se știe cu cine și nu avem nici buget.
Deoarece digitalizarea reprezintă o prioritate strategică pentru țara noastră, am solicitat explicații despre această situație, d-lui Florin Cîțu, Prim-ministrul României și d-lui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR
ÎNTREBARE
Adresată: Domnului Florin Cîțu, Prim-ministrul al României
Domnului Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării
De către: Deputat Dumitrița GLIGA
Circumscripția electorală nr. 28, Mureș
Data: 27.01.2021
Obiectul întrebării: Digitalizarea României: între promisiuni și rezultate
După cum este cunoscut, prin HG 89 / ianuarie 2020, guvernul Orban a aprobat înființarea Autorității pentru Digitalizarea României, ca „structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-ministrului” și având competențe pe linia „realizării și coordonării implementării strategiilor și a politicilor publice în domeniul transformării digitale și societății informaționale”.
Pe de altă parte, în structura Guvernului Cîțu regăsim și un Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru care, la mai bine de o lună de la învestire, nu există nici măcar o organigramă proprie pe site-ul instituției (unde, în momentul de față, poate fi găsită doar organigrama fostului Minister al Educației și Cercetării).
Dincolo de aceste bâlbe organizaționale evidente, cred că suntem cu toții de acord că obiectivul digitalizării și al implementării societății informaționale reprezintă o prioritate strategică de prim rang a țării noastre, care necesită măsuri cât se poate de concrete și de urgente.
Față de cele de mai sus, vin și vă întreb, domnule Prim-ministru și domnule ministru:
Cum își propune Guvernul să clarifice suprapunerea evidentă de competențe în domeniul digitalizării dintre cele două structuri guvernamentale?
În ce măsură se reflectă în proiectul Bugetului de stat pe anul 2021 importanța strategică deosebită a obiectivului digitalizării, în acord, de altfel, cu promisiunile asumate în programul de guvernare?
Solicit răspuns scris.
Deputat,
Dumitrița Gliga