O jumătate de million de semnături, adunate în timpul campaniei inițiate de PSD pentru plafonarea prețurilor la energie, au reprezentat un argument convingător în susținerea amendamentelor propuse de partidul nostru.
Astfel, pe lângă stabilirea subvenției și a plafonului prețurilor la energie, la propunerea PSD, pe lista beneficiarilor au intrat, alături de consumatorii casnici și școlile, spitalele, creșele, grădinițele, IMM-urile, furnizorii de servicii sociale, bisericile și ONG-urile.
Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale, iar facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.
Pentru intervalul de timp 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, Guvernul va aloca unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul lor plafonat, de 0,250 lei/kwh.
Producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili (aici intră termocentralele pe cărbune şi gaz metan, dar şi cea atomoelectrică de la Cernavodă) vor fi exceptați de la impozitarea cu 80% a venitului suplimentat, rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 118/2021, privind schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, a fost adoptat cu 285 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.
Un aspect care merită menționat, pentru că se întâmplă rar, este colaborarea și implicarea întregului spectru politic pentru găsirea unor soluții viabile care să vină în sprijinul cetățenilor, afectați deja de valul de scumpiri.
Este o realizare importantă, cu o contribuție semnificativă a cetățenilor care au sprijinit inițiativa PSD, însă nu trebuie să uităm că este o soluție binevenită, dar temporară. Așa cum s-a punctat în timpul dezbaterilor din Parlament, nu este în regulă ca oamenii să ajungă în situația de a nu-și putea plăti facturile la utilități.
Guvernul va trebui să se ocupe la modul cel mai responsabil cu putință de situația din sectorul energetic. Să nu uităm că pe lângă creșterea prețurilor la energie pe piața internațională, țara noastră se confruntă și cu o guvernare instabilă, care a sporit degringolada prețurilor.
Pentru asigurarea securității energetice, România este nevoită să facă în cel mai scurt timp investiții în producția de energie ieftină și să elimine dependența de importuri. Altfel, în toamna anului viitor ne vom afla în aceeași situație.
Dumitrița Gliga, deputat PSD Mureș