Pe fondul declarațiilor contradictorii apărute în spațiul public pe marginea demisiei șefului ANAF, Lucian Heiuș, ministrul Finanțelor Publice Adrian Câciu ar trebui să dea explicații în legătură cu supraestimarea bugetului de stat pe anul 2023, cel pe care l-am votat în Parlament la finele anului trecut, crezând că a fost elaborat de un profesionist.
️În aceste vremuri dificile din punct de vedere economic, marcate de proteste ale mai tuturor categoriilor sociale, românii au nevoie de date corecte, nu de intoxicări! Suntem în a doua săptămână în care angajații din învățământ sunt în grevă generală, iar copiii noștri riscă să nu își poată susține la timp examenele de capacitate sau de bacalaureat, pentru că ministrul responsabil de finanțele țării este incapabil să găsească o soluție la problemele acestora.
️Consider că, în ultimă instanță, ministrul Finanțe Publice este responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în ministerul său și este îngrijorătoare ideea că, la acest nivel, s-au putut comite erori de prognoză precum supraestimarea veniturilor și subestimarea cheltuielilor.
️Potrivit fostului președinte al ANAF, programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care vorbește ministrul Câciu este cel brut de 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net.
️Îl cunosc pe Lucian Heiuș, știu că este un profesionist, și cred că ceea ce a comunicat în spațiul public are acoperire în realitate.
În aceste condiții, PSD trebuie să-i retragă sprijinul ministrului Finanțelor Publice și Adrian Câciu trebuie să plece!
Ervin Molnar, deputat de Mureș