Pe 24 ianuarie 1859, la Iași, se îndeplinea un ideal măreț, unirea Moldovei cu Țara Românească, punându-se astfel temelia unui stat modern, independent, desăvârșit la 1 decembrie 1918.
„Votul de la 24 ianuarie a fost o sublimă protestaţie în contra hotărârii acelora ce au vrut să ţie despărţite două ramuri ale aceluiaşi copac, două fiice ale aceleaşi mume”, spunea Mihail Kogălniceanu, unul dintre susținătorii acestui ideal și cel care a crezut în puterea neamului românesc unit. Toate reformele care au urmat momentului istoric din 1859 au vizat economia, învățământul, viața politică, contribuind la dezvoltarea și definirea noastră ca popor.
Curaj, voință, viziune, încredere în popor – acestea au constituit crezul elitei politice din acea perioadă, un model demn de urmat. Iată că acum, după 162 de ani, România și-a ocupat locul în lume și în Europa. România are nevoie de stabilitate economică și politică, tocmai de aceea, cu toții trebuie să contribuim la dezvoltarea ei. Chiar dacă azi nu putem “să dăm mână cu mână cei cu inima română” în hora Unirii, putem fi uniți în spirit, având curaj să privim către un viitor mai bun pe care doar împreună îl putem construi.
La mulți ani, dragi români!
Ervin Molnar, deputat