Guvernul liberal a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență ce va permite actualizarea prețurilor pentru contracte de achiziții publice. Actul normativ dezbătut într-o primă lectură se referă la modificarea contractelor de achiziție publică, calculate în funcție de creșterea și scăderea prețurilor.
Modificarea legislativă inițiată de PNL va face mai suplă și flexibilă legislația achizițiilor publice, fiind imperios necesară în contextul pandemic actual, caracterizat nu doar în România prin fluctuații mari de prețuri, în special la materialele de construcții.
Este o realitate faptul că contractorii întâmpină mari dificultăți în a-și îndeplini caietele de sarcini ale contractelor inițiale, atunci când prețurile luate în calcul inițial la depunerea ofertelor sunt depășite cu mari procente.
În domeniul construcțiilor este o situație delicată, din cauza căreia se poate ajunge chiar la renunțarea la executarea sau neîncheierea contractelor de achiziție publică de lucrări, la întârzierea finalizării acestora, ba chiar și la intrarea în insolvență a contractanților. Toate acestea conduc la scăderea masivă a investițiilor publice, fapt pe care liberalii vor să îl evite prin emiterea acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.
România se confruntă cu o escaladare a prețurilor din domeniul construcțiilor, ce deține 9,7% din PIB, fenomenul fiind unul generalizat la nivel global. Situația preexistentă din construcții a fost mult modificată în ultimul an și jumătate de pandemie, prin reducerea capacității de producție, diminuarea stocurilor și afectarea fluxurilor transporturilor de mărfuri.
Având în vedere starea actuală de fapt, era imperativ necesară intervenția legislativă pentru instituirea unor măsuri care să asigure acoperirea în prețul contractelor de achiziții de lucrări a fluctuației prețurilor materialelor de construcții.
Sunt convins că ajustarea prețului contractelor în derulare și corelarea lor cu creșterea sau diminuarea costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor, nu va influența schimbarea rezultatului procedurii de atribuire.
În consecință, nu vom asista la fenomene negative în domeniu, respectiv la anularea sau diminuarea avantajului câștigătorilor contractelor obiectivelor de investiții.
Ervin Molnar, deputat PNL