Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înființate în 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, și au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei românești, îndeplinindu-și misiunea de apărare a țării atât în timpul Primului Război Mondial, cât și în cel de al Doilea Război Mondial.
În timpul Primului Război Mondial a luat ființă Corpul Vânătorilor de Munte, care, în anul 1918 s-a transformat în Batalionul de Vânători de Munte, în componența sa fiind nu mai puțin de 4.000 de militari, ce constituiau o forță specializată de elită la acea vreme.
Pe parcursul anilor, trupele de vânători de munte au suferit mai multe organizări, desființări, titulaturi, culminând la 14 aprilie 1961 cu desființarea ultimei mari unități din forțele armate române, Brigada 2 Vânători de Munte, desființare ce a reprezentat sfârșitul primei părți a istoriei acestor trupe.
După circa trei ani de la desființarea abuzivă, datorită schimbărilor de ordin politic, Marea Adunare Naționala, organul legislativ al României de la acea vreme, a decis ca, începând cu 14 octombrie 1964, să reînființeze trupele de vânători de munte, iar acest lucru s-a întâmplat cu reînființarea Brigăzii 2, brigadă care este astăzi una dintre unitățile reprezentative ale Forțelor Terestre ale Armatei Române.
Actualmente, există în structura Armatei României două brigăzi de vânători de munte, una subordonata Diviziei 2 Infanterie „GETICA” (Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”) și una subordonată Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” (Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu).
Militarii vânători de munte au participat de-a lungul anilor într-o paletă de misiuni în Angola, Kosovo, Somalia, Bosnia, Irak si Afganistan.
Cu prilejul aniversării acestei zile, îi felicit călduros şi le doresc tuturor vânătorilor de munte din cadrul Armatei Române, atât din judeţul Mureș, cât şi din toată ţara, multă sănătate, putere de muncă şi succes deplin în nobilele lor misiuni de zi cu zi!
Deputat PNL Mureș,
Ervin MOLNAR