România a lansat recent rețeaua-pilot de diplomație climatică, care își propune o creștere progresivă a profilului țării noastre în sfera diplomației verzi, printr-o colaborare strânsă a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a celorlalte instituții naționale de profil.
Legătura dintre climă și securitate a revenit dinamic în această perioadă în prim-planul acțiunii climatice mondiale, economiile lumii conștientizând tot mai acut faptul că impactul schimbărilor climatice asupra securităţii internaţionale constituie o problemă stringentă.
Am convingerea că acțiunile organizate în cadrul rețelei vor contribui la îmbunătățirea bunelor practici ale României în acest domeniu complex, precum și la promovarea obiectivelor și intereselor punctuale ale țării noastre, în contextul negocierilor care au loc în interiorul Uniunii Europene şi în plan internațional.
Anul 2021 este un an critic pentru politica globală privind schimbările climatice și diplomația de mediu, astfel încât și România va accelera acțiunile globale privind combaterea efectelor schimbărilor climatice și evidențierea modificărilor absolut necesare.
Sunt convins că rețeaua-pilot de diplomație climatică va reuși să capitalizeze și să concerteze acțiunile din domeniul diplomației verzi, pentru a ne atinge obiectivul de a contura un profil puternic al României pe scena internațională a schimbărilor climatice.
Ervin Molnar, deputat PNL