România riscă să rămână fără pădure în următorii 10 ani, potrivit unui studiu Greenpeace. Prestigioasa organizaţie a avertizat că în fiecare an dispar 28.000 de hectare de pădure şi în fiecare oră sunt retezate trei hectare!
Principalele soluţii împotriva defrişării sunt multiple, dar prioritară, consider eu, este modificarea legislaţiei. Un prim şi important pas este educarea şi informarea oamenilor a căror decizii influenţează direct sau indirect soarta pădurilor. Educaţia trebuie iniţiată și promovată mai ales în rândul tinerilor, cei care, în funcţie de ce suprafețe de pădure va mai moşteni România, vor trebui să fie responsabili de păstrarea lor peste generaţii.
Responsabilizarea generală se va putea face însă doar prin pedepse direct proporţionale cu prejudiciile despăduririlor, respectiv considerând infracţiunile silvice drept un atentat la siguranţa naţională. Modificarea Codului Silvic trebuie să prevadă sancţiuni adecvate efectelor devastatoare ale tăierilor de păduri, deoarece, în caz contrar, situaţia va scăpa de sub control şi în continuare nimeni nu va fi găsit vinovat.
În opinia mea, măsurile trebuie îndreptate şi împotriva celor care sunt plătiţi de statul român să aibă grijă de fondurile forestiere, dar care se ascund în spatele legilor prost făcute. În acest moment, mafia lemnului are deja 30.000 de dosare penale deschise în ultimii ani, dar justiţia nu prea are temei legal şi motive pentru condamnarea acestor jefuitori de păduri.
M-am adresat oficial ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor în această problemă, solicitându-i să comunice românilor, prin intermediul meu, pedepsele primite de cei vinovați de defrișările masive și tăierile necontrolate ale „aurului verde” al țării.
Este indiscutabil că avem nevoie de întărirea cadrului legislativ, astfel încât să putem salva această bogăție de neprețuit a României, pădurile, despre care inclusiv prințul Charles al Marii Britanii spunea că suntem printre puținele țări din lume ce se mai bucură încă de o asemenea comoară. Este momentul să ne trezim și să luăm măsuri, până nu va fi prea târziu.
Ervin MOLNAR, deputat PNL