Unul dintre cele mai importante subiecte ale acestor zile este adoptarea Legii bugetului de stat. Voi vota și voi susține, alături de colegii mei de la nivelul coaliției din Camera Deputaților, forma construită de Guvern și transmisă spre dezbatere Parlamentului.
Noul buget de stat a fost conceput ținând cont de toate înțelegerile pe care România la are cu partenerii din Uniunea Europeană, acest lucru fiind o garanție a faptului că este corect construit. Mai mult decât atât, la elaborarea acestuia s-a ținut cont de propunerile de îmbunătățire aduse de către parlamentarii coaliției, rezultatul fiind unul complex, care rezolvă numeroase probleme.
Susțin, astfel, noua formulă a bugetului care are ca scop scăderea deficitului sub procentul de 3%din PIB, conform tratatului Uniunii europene, dar și relansarea economică.
La nivel național, dar și la nivelul județului Mureș vom reporni economia puternic afectată de efectele negative ale pandemiei prin absorbția de fonduri europene. De asemenea, un alt aspect important este susținerea continuă a mediului privat. Un prim pas spre modernizarea și dezvoltarea Mureșului îl constituie alocarea a 10 milioane de lei pentru modernizarea Aeroportului Internațional “Transilvania”. În județul nostru avem nevoie de un sistem sanitar bine pus la punct, o infrastructură de transport modernizată, unități școlare lanstandarde europene, creșe noi și toate demersurile începute în acest sens să continue. Iar noul buget propus de coaliția PNL-USR-UDMR este un buget corect, care are ca scop dezvoltarea și reformele. Acesta este primul buget din ultimii 30 de ani care este construit în jurul investițiilor, lucru confirmat și de către reprezentanții instituțiilor internaționale și a Consiliului Fiscal. Astfel, în anul 2021, continuăm alocarea pentru proiecte de investiții a unor sume record în valoare absolută de 61,5 mld lei, respectiv 5,5% din PIB. Mai mult de jumătate din această sumă este destinată finanțării proiectelor din fonduri externe nerambursabile (52,3% din total).
Susținerea mediului de afaceri este o coordonată a construcției bugetare responsabile și credibile pentru anul 2021 prin finanțarea unor programe importante printre care se numără Programul ”Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor de investiții”, Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE“, Programul IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial şi a Schemei de ajutor de stat. Pentru aceste programe guvernamentale de sprijin pentru susținerea activității IMM-urilor și a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri de peste 20 milioane de lei prin intermediul garanțiilor de stat, pentru anul 2021 se estimează garanții în valoare de 28,10 mld lei (2,52% din PIB). Ținând cont de provocările ridicate de criza sanitară, se impune creare unei politici fiscale predictibile pentru susținerea și adaptarea mediului de afaceri la aceste noi realități, simplificarea fiscalității și fluidizarea proceselor interne pentru a crea baza unei creșteri economice durabile.
De asemenea, se impune eficientizarea calitativă a cheltuielilor publice printr-un pachet susținut de reforme în domeniul cheltuielilor de personal, al pensiilor, precum și asupra operatorilor economici. Acestea se vor realiza prin eficientizarea politicii de ocupare și de stimulare a muncii prin criterii de performanță, prin acordarea pensiilor echitabile pentru toate categoriile de pensionari și implementarea unui sistem public de pensii sustenabil, bazat pe principiul contributivității. De asemenea, asistența socială va fi îndreptată către nevoile reale ale beneficiarilor și asigurarea unor condiții de trai decente pentru familiile în dificultate şi categoriile sociale vulnerabile.
Legea Bugetului Asigurărilor de Stat
Un alt subiect important pe ordinea de zi a Guvernului îl constituie Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Veniturile sunt programate la 90,3 miliarde lei, cu aproximativ 10 miliarde mai mult decât în 2020 și cu cca. 20 miliarde lei mai mult față de anul 2019. Așadar, creșterea cu peste 27% a bugetului asigurărilor sociale de stat în numai 2 ani înlătură orice fel de speculație privitoare la dorința Guvernului de a redistribui cât mai mulți bani în societate și de a proteja activ locurile de muncă din economie;
Avem prevăzute, de asemenea, unele cheltuieli de capital aferente reabilitării unor sedii ale caselor teritoriale de pensii, precum și pentru infrastructura informatică a ministerului și a caselor în vederea operaționalizării unor baze de date.
Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj este construit pe venituri totale în valoare de 4,67 miliarde lei, din care 3,37 miliarde lei pentru asigurările de șomaj, iar 1,3 miliarde lei pentru Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (cheltuieli în sumă de 110,3 milioane lei, rezultând un excedent de 1,19 miliarde lei). Practic, prin noua lege, vor fi protejate locurile de muncă afectate de criza sanitară prin programarea resurselor financiare pentru următoarele tipuri de măsuri: 798 milioane lei pentru continuarea măsurii șomajului tehnic în anul 2021, 513 milioane lei pentru plata indemnizațiilor de șomaj, 423 milioane lei pentru măsuri active pentru stimularea angajaților și angajatorilor, 350 milioane lei pentru susținerea financiară a operatorilor economici și angajaților pentru reducerea programului de lucru, 35,7 milioane lei pentru decontarea unei părți din salariul brut al angajatului, 58 milioane lei pentru finanțarea integrală a indemnizațiilor acordate părinților pentru supravegherea copiilor în perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.
Ervin Molnar, deputat