Deputatul PNL Mureș Ervin Molnar a prezentat joi, într-o conferință de presă, detalii privind contractul de finanţare semnat în urmă cu câteva zile de ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloș, în vederea dezvoltării infrastructurii de apă în zona Luduș-Grebenișu de Câmpie – judeţul Mureş.
Potrivit deputatului mureșean, proiectul privind introducerea apei curente în zona de câmpie a județului datează din 2014, din perioada în care a deținut funcția de director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Aqua Invest Mureș”, fiind parte componentă a listei investițiilor prioritare aferente Master Planului revizuit al județului Mureș, în sectorul de alimentare cu apă potabilă și canalizare.
„Semnarea contractului de finanțare pentru lucrările de introducere a apei curente în zona de câmpie a județului, în baza unui proiect depus pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) de operatorul regional de apă, compania Aquaserv SA, împreună cu ADI “Aqua Invest Mureș”, răspunde unei necesități reale. La acest moment, niciuna dintre localitățile vizate nu are o sursă de alimentare care să îi poată asigura apa potabilă în mod continuu tot timpul anului. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș, în perioada 2014-2020. Zona Luduș-Grebenisu de Câmpie. UAT Luduș, UAT Sânger, UAT Tăureni, UAT Zau de Câmpie, UAT Grebenișu de Câmpie, UAT Șăulia, UAT Miheșu de Câmpie, finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene, are o valoare de 133.048.915,60 lei (fără TVA), adică peste 25 de milioane de euro. În proporţie de 94%, vorbim de din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată de către Compania AQUASERV S.A.”, a precizat deputatul.
Obiectivul general al Proiectului constă în alimentarea continuă cu apă potabilă de bună calitate a 6 comune de pe Câmpia Transilvaniei județul Mureș, mai exact Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Miheșu de Câmpie, Șăulia și Grebenișu de Câmpie, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene. Cuplarea la noile rețele de alimentare cu apă se va face gradual, până la sfârșitul anului. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt peste 9.000 de locuitori din 12 localităţi aparţinând celor 6 comune, care cu ajutorul acestei investiţii vor avea acces pentru prima dată la sisteme publice de alimentare cu apă potabilă de calitate, din sursă sigură.