Exclușii din PNL cu drept de vot în ziua dezbaterii Bugetului

Tribunalul Mureș a hotărât să suspende, până la soluționarea pe fond a procesului în care se cere anularea, Ordinul emis de prefectul de Mureș prin care s-a constatat încetarea înainte de termen ca urmare a excluderii din partid a mandatului de consilier local și vacantarea postului și în cazul lui Todoran Liviu Radu, al patrulea din cei cinci foști membri PNL excluși din PNL ca urmare a votului exprimat în ședința CL Tîrgu-Mureș în care s-a aprobat accesarea unui împrumut în numele orașului.

„Admite cererea formulată de către reclamantul T.L.R., (cu domiciliul), în contradictoriu cu pârâta I. P.J. MUREŞ, (cu sediul) . Dispune suspendarea Ordinului nr. 118/08.03.2019, emis de pârâta I. P. Jud. Mureş. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Mureş. Pronunţată în condițiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă azi, 17.04.2019. Document: Încheiere de şedinţă 17.04.2019”, scrie pe portalul instanțelor de judecată unde se arată totodată că procesul pe fond se va relua pe data de 20 mai, dată până la care Prefecturii Mureș i s-a solicitat să depună la dosarul cauzei înscrisurile ce au stat la baza emiterii Ordinului atacat.

În condițiile în care pe site-ul instanțelor de judecată nu figurează să se fi înregistrat până astăzi veo contestație la cele patru decizii de suspendare ale ordinelor, marți, când este programată ședință extraordinară a CL Tîrgu-Mureș pentru dezbaterea și adoptarea Bugetului orașului, toți cei patru foști liberali care au contestat decizia prefectului de Mureș se pot prezenta în plenul Consiliului Local cu drept deplin de vot. Rămâne însă de văzut dacă Todoran Liviu Radu, Vasile Miculi, Călin Moldovan și Dumitru Matei se vor folosi de acest drept legal sau vor alege să nu se prezinte la ședință. De asemenea, rămâne de văzut cum vor vota cei patru, în evventualitatea în care vor participa la ședința CL Tîrgu-Mureș și dacă singurul ales local susținut de PNL Mureș în acest moment, Benedek Theodora, va vota altfel. Nu în ultimul rând, va fi interesant de urmărit dacă la ședința ordinară convocată pentru ziua de joi a săptămânii viitoare locul rămas liber după excluderea lui Pavel Dumitru va fi ocupat de unul din cei doi liberali mureșeni propuși de pe lista PNL Tîrgu-Mureș.

Reamintim că Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal filiala Mureș a validat în ședința din 7 februarie propunerea organizației PNL Târgu-Mureș de excludere din partid a consilierilor locali ai PNL prezenți la ședința Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș din data de 31 ianuarie 2019. „La începutul anului 2019, am preluat mandatul de președinte interimar al organizației municipale Târgu-Mureș a Partidului Național Liberal, acceptând astfel să îndeplinesc sarcina încredințată de Biroul Politic Județean, în vederea dinamizării, transparentizării și eficientizării activității PNL la nivelul municipiului Târgu-Mureș. Orașul are de recuperat o distanță semnificativă față de alte comunități locale, în special din Transilvania, care au reușit tocmai prin dialog, dezbatere și implicare. Plasarea în mapa de ședință, cu numai câteva minute înainte, a unor proiecte deosebit de importante pentru comunitatea târgumureșeană trebuie să înceteze să mai fie o practică a Executivului Local. Partidul Național Liberal va susține orice proiect propus în favoarea târgumureșenilor, însă numai după consultarea acestora și dezbaterea de către specialiștii partidului. România anului 2019 nu mai trebuie să fie moșia niciunui deținător vremelnic al unei demnități publice. Partidul Național Liberal își respectă alegătorii și își asumă rolul de reprezentare a intereselor acestora, conform mandatului acordat prin votul exprimat”, declara atunci liderul interimar al PNL Tîrgu-Mureș Ervin Molnar potrivit căruia votul consilierilor locali ai PNL în ședința cu pricina a fost dat contrar celor stabilite împreună cu Biroul Politic Local, de solicitare a amânării de pe ordinea de zi a proiectelor introduse în regim de urgență, în cazul lipsei justificării urgenței. Pe 8 martie, prefectul Mircea Dușa a emis ordinele prin care constata încetarea de drept, înainte de termen, a mandatelor celor cinci consilieri locali excluși din partid. Patru din ei au contestat ordinele, iar al cincilea s-a conformat deciziei PNL Mureș și a renunțat la lupta pentru fotoliul de ales local. Astfel, este de așteptat ca în cazul locului ocupat până atunci de Pavel Dumitru, săptămâna viitoare să fie validat noul consilier local susținut de PNL. După soluționarea pe fond a proceselor intentate de cei patru, dacă aceștia nu vor avea câștig de cauză, încă un fotoliu ar urma să fie ocupat de al doilea liberal rămas pe lista de candidați ai PNL Mureș, iar trei fotolii de consilier local vor rămâne libere. Fiind mai puțin de un an până la viitoarele alegeri este puțin probabil să se organizeze alegeri parțiale anticipate, astfel că cvorumul de ședință se va modifica și, pentru prima oară după mulți ani, UDMR va avea din nou majoritate în CL Tîrgu-Mureș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *