Preşedintele UDMR a reacţionat prin intermediul buletinului informativ de joi al formaţiunii la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de a anula, în recurs, decizia Comisiei Europene din iulie 2013, de a respinge înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene cu privire la regiunile naţionale, înaintată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), arată agenția de presă ungară MTI. Potrivit sursei citate, Kelemen Hunor şi-a exprimat bucuria la aflarea sentinţei, dar şi speranţa că, în cele ce urmează, Comisia Europeană va înregistra iniţiativa CNS, dând asigurări că UDMR se va implica în strângerea de semnături pentru acest proiect al secuilor. „Bineînţeles că vom susţine strângerea de semnături când se va ajunge la acea etapă”, a spus Kelemen citat de MTI. Liderul UDMR a mai adăugat că iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, înregistrată de către UDMR, a creat un precedent în Europa, inițiativa CNS fiind în fapt a două inițiativă cetățenească europeană pornită din Transilvania care urmărește să ofere soluţii pentru problemele maghiarilor.
Buletinul informativ UDMR îl citează şi pe deputatul Korodi Attila, reprezentantul UDMR în comisia cetăţenească a iniţiativei CNS care susţine că iniţiativa cetăţenească a CNS oferă posibilitatea regiunilor locuite de minorităţi autohtone să primească sprijin european prin politica regională, astfel încât acestea să îşi poată întări şi dezvolta comunităţile cu fonduri europene.
Reamintim că CNS susține că lansarea iniţiativei cetăţeneşti a fost justificată de faptul că locuitorii din Ţinutul Secuiesc au constatat că, în pofida finanţării generoase acordate României de către UE, economia Ţinutului Secuiesc rămâne în urmă. Secuii, spun liderii CNS, se confruntă zilnic cu obstacole în ceea ce priveşte afacerile lor, ocuparea forţei de muncă, sănătatea, educaţia şi rezolvarea problemelor curente.
Inregistrarea demersului CNS a fost respinsă inițial, însă ieri Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig de cauză CNS care acum solicită Comisiei Europene să înregistreze iniţiativa iniţială depusă în 2013 în baza hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.