Investiții Regio la Sovata și Bazna

Fonduri europene semnificative atrase la Sovata cu implicarea firmei de consultanță SC Media Marketing Tîrgu-Mureș

 

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, și domnul Scumpu Lucian Gligor, primarul comunei Bazna, au semnat, împreună cu domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, două contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 7 a programului REGIO 2014-2020, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane lei pentru investiții dedicate dezvoltării durabile a turismului. La Sovata-Mureș, vorbim de reabilitarea a mai mult de 5,4 km străzi, prin proiectul ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”, iar în stațiunea din județul Sibiu este vorba de modernizarea a 2,4 km străzi, pentru ”Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna”.

Ambele proiecte sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, respectiv Prioritatea de investiții 7.1, care vizează sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice. Obiectivul general al ambelor proiecte este de a asigura refuncționalizarea căilor rutiere situate în intravilanul fiecărei localități, în vederea îmbunătățirii mediului urban, precum și pentru creșterea atractivității și competitivității turistice a fiecărei stațiuni balneo-climaterice. Edilii din Sovata și Bazna consideră că astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite turiștilor, dar și utilizatorilor locali de spații verzi, de terenuri de joacă și de sport, prin creșterea accesibilității acestora.

Concret, prin proiectul Modernizare străzi urbane în orașul Sovata se vor amenaja – în termen de doi ani și jumătate – 16 străzi din oraș, în lungime totală de 5.43 kilometri, adică mai mult de 2,6 ha de teren. Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona Stațiunii turistice Sovata va fi valorificată ca areal de agrement multifuncțional în aer liber, iar potențialii beneficiari ai proiectului din mediul privat și-au exprimat dorința de a realiza minim cinci investiții noi, care vor genera în mod direct un număr de minim 16 noi locuri de muncă. Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință. Valoarea totală a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% sunt alocați prin POR 2014-2020, respectiv puțin peste nouă milioane lei – aproximativ 2.034.000 euro.

Pe de alta parte, prin proiectul ”Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna” – cunoscută pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale și namolului sapropelic – se vor reabilita 2.46 km infrastructură rutieră și utilități din corpului drumului. Stațiunea sibiană Bazna este mai puțin căutată de turiștii români, dar este o atracție pentru turiștii străini, fiind recomandată celor ce suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator. Bazna este o stațiune cunoscută și datorită apropierii de câteva importante burguri ardelene, fiind situată la numai 16 km de municipiul Mediaș, la 70 kilometri de municipiul reședință a județului, precum și la circa 50 km de municipiul Sighișoara, a cărei cetate medievală este un deosebit de apreciat monument UNESCO. Pe de altă parte, fiind la mai puțin de 10 km de renumitele podgorii de pe Valea Târnavelor, recomandă Bazna și ca opțiune pentru cei care doresc să se relaxeze în climatul blând al Podișului central Transilvan. Investițiile la străzile din Bazna vor fi finalizate până în data de 30 septembrie 2020, valoarea totală a proiectului fiind de 14,231,420.65 lei, din care 98% sume nerambursabile din fonduri europene, respectiv peste 12 milioane lei – aproximativ 2.711.745 euro.

SC Media Marketing SRL Tîrgu Mureș a acordat consultanță în vederea elaborării cererii de finanțare și a anexelor conform ghidului solicitantului în cazul proiectului de la Sovata, acesta fiind al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțarea în mai puțin de două luni, proiectul anterior referindu-se la amenajarea spațiului de agrement din jurul cinematografului Doina din Sovata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *