Am prezentat, în Senatul României, declarația mea politică intitulată ,,România, un actor important în menținerea securității regionale’’.
Prin aceasta, doresc să subliniez importanța cunoașterii acestui fenomen, dar și cât de decisivă este clasa politică implicată în menținerea siguranței din regiunea noastră.
,,Stimați colegi,
Evenimentele din apropierea României petrecute în ultima perioadă au declanșat un amplu proces de transformare a mediului de securitate din regiune, generând astfel consecințe ce pot afecta pe termen lung comunitatea internațională. În acest sens, identific o nevoie acută de cunoaștere a acestui fenomen.
Securitatea regională este o preocupare importantă pentru multe state și organizații din întreaga lume. Aceasta se referă la eforturile de a menține pacea, stabilitatea și prosperitatea într-o anumită regiune geografică. Există o varietate de aspecte ale securității regionale, care pot include securitatea militară, economică, energetică, ecologică și umanitară. În privința zonelor cu tensiuni sau conflicte, securitatea regională implică eforturi de mediere și diplomație, precum și dezvoltarea unor capacități de răspuns rapid la crize și conflicte. Promovarea dialogului și cooperării între statele vecine și alți actori regionali este, de obicei, esențială pentru crearea unui mediu regional sigur și stabil.
România își afirmă ferm angajamentul de apărarea în regiunea din care face parte, în fața oricăror amenințări la adresa securității și suveranității sale. Ne confruntăm cu provocări complexe în regiunea Mării Negre, inclusiv cu agresiunea și instabilitatea generate de Federația Rusă, în războiul cu Ucraina.
România, ca membră a NATO și a Uniunii Europene joacă un rol extrem de important în menținerea siguranței din regiune, având în vedere situația de la granițele țării, desfășurând activități de cooperare cu alte state vecine în cadrul inițiativelor regionale și multilaterale. Aceste eforturi includ exerciții militare comune, proiecte de infrastructură și cooperare în domeniul securității transfrontaliere, toate acestea contribuind la apărarea democrației din zonă. România continuă să își modernizeze și să își reformeze instituțiile de securitate pentru a răspunde mult mai eficient la amenințările contemporane și pentru a fi pregătită pentru noi provocări, la care sunt necesare soluții adaptate. În regiune, țara noastră promovează dialogul și democrația ca mijloace de rezolvare a conflictelor și a tensiunilor apărute.
Serviciile de informații românești şi-au consolidat statutul de partener serios și de încredere în cadrul comunității internaționale de intelligence. Toate acestea demonstrează importanța României ca actor internațional pentru menținerea păcii, care, în viitor, se poate constitui într-un avantaj cu implicații majore pentru dezvoltarea socială și economică.
Necesitatea depunerii unor eforturi pentru continuarea modernizării pe mai departe a țării noastre spre a deveni un stat rezilient, capabil să se adapteze eficient și proactiv la evoluțiile din mediul de securitate regional, dar și global, ar trebui să devină o prioritate pentru toţi decidenţii din acest domeniu.
În acest sens, România este hotărâtă să își folosească poziția strategică și resursele pentru a promova securitatea și stabilitatea în regiune, respectând în același timp valorile democratice, drepturile omului și principiile de baza ale dreptului internațional. Ne angajăm să colaborăm cu partenerii noștri pentru a construi un viitor sigur și prosper pentru toți cetățenii din regiunea Mării Negre și din Europa Centrală și de Est. Mai mult ca oricând, securitatea națională depinde de stabilitatea regională, iar cerința strategică pentru stabilitate nu poate fi realizată fără o economie puternică și o bună guvernare, ambele generatoare de prosperitate socială. Observăm astfel cât de importantă este clasa politică în menținerea acestei securități regionale.
Tendințele periculoase se fac resimțite, pe fondul apariției constante a ideologiilor extremiste și populiste care au câștigat din ce în ce mai mult teren, sub stimulii actorilor statali interesați să destabilizeze unitatea europeană, fapt care ar trebui combătut în vederea promovării unei culturi de securitate regională cât mai aplicată.
Vă invit, stimați colegi, să reflectați asupra acestui concept, conștientizând faptul că România merită să fie apărată de orice agresiune sau potențial atac din partea factorilor externi perturbatori din această regiune.
Vă mulţumesc!”
Ioan-Cristian Chirteş
Senator PNL Mureş