Senatorul PSD Mureș Leonard Azamfirei, care este și rector al UMFST Târgu-Mureș, aduce un amendament de maximă importanță proiectului de Buget pentru 2021 prezentat în Parlament de Guvernul Câțu și susținut de actuala majoritate parlamentară. Astfel, senatorul Azamfirei cere ca bugetul Educației să crească substanțial, adică să se dubleze față de propunerea Guvernului Câțu, iar Cercetarea să primească, de asemenea 1% din PIB. Totodată, senatorul de Mureș respectarea Legii educației naționale așa cum a fost ea adoptată în 2011.
Senatorul de Mureș Leonard Azamfirei a propus, ieri, de la tribuna Parlamentului, modificarea art. 44 din Legea Bugetului de stat pentru 2021 prin inserarea a trei articole care vin în favoarea Educației. Concret, senatorul Azamfirei propune adoptarea unui amendament care să opereze următoarelor trei modificări:
(1) În temeiul art. 8 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, începând cu data de 1 ianuarie 2021 pentru finanțarea educaţiei naţionale se alocă din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale 5% din produsul intern brut. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.
(2) Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă de la bugetul de stat 1% din produsul intern brut.
(3) În perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 se suspendă toate prorogările operate prin alte acte normative de la art. 8, art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
„Motivația acestui amendament, prezentată în plen din partea grupului parlamentar PSD, este faptul că bugetul alocat educației în acest an este, ca pondere, cel mai mic din istorie, de doar 2,5% din PIB, departe de cei 6% prevăzuți de lege. Dacă ar fi să-l credem pe domnul prim ministru Câțu, am accepta ad literam declarația domniei sale conform căreia nu vede în educație o prioritate. Îmi permit să nu îi dau crezare, din convingerea că, pentru formarea sa profesională – și nu cred că din alte rațiuni, a ales să investească și domnia sa, nu doar material, dar și un prețios timp în educație. Va fi aflat, cu siguranță, că aceasta i-a adus mai apoi un meritoriu și să sperăm, meritat loc în rândul celor cu carte”, a spus senatorul Leonard Azamfirei. „Educația copiilor noștri este placa turnantă a viitorului României – cultural, moral, tehnic, intelectual. Investiția de azi în educație ne apropie cel mai fidel de imaginea României de mâine. Și este evident vorba de mult mai mult decât de alocații”, a mai adăugat senatorul de Mureș potrivit căruia pandemia a fost ca o hârtie de turnesol în a arăta vulnerabilitatea și handicapurile sistemului de educație din România, iar prioritizarea investițiilor pentru dezvoltarea unui sistem de învățământ modern reprezintă o urgență egalată doar de cea a investiției reale în cercetare. „Așteptăm să avem universități puternice, să nu plece tinerii să studieze în afara țării și alocăm la nivel național, pentru cercetare, mai puțin decât bugetul unei universități din topul mondial? Este nevoie de decizii pertinente, bune pentru prezent, dar foarte bune pentru viitor. Investiția în sistemul de educație reprezintă pentru individ, dar și pentru societate în ansamblul ei, calea cea mai sigură, mai firească și lipsită de compromisuri, de a ieși din sărăcie. Nu întâmplător statele cu cel mai ridicat nivel de trai au cele mai performante sisteme de educație”, a mai spus senatorul Leonard Azamfirei care este de părere că „Educația nu este ca sănătatea, unde consecințele tragice ale lipsei de investiții se pot vedea repede”, dar și că „Educația la un nivel mai bun va înseamna șanse mai mari de dezvoltare pentru România”.