În ultimele 3 luni, am adresat atât Ministerului Sănătății cât și prim-ministrului României două interpelări pe aceeași temă: soarta echipajelor de prim-ajutor SMURD finanțate de la bugetele locale sau de diferite organizații. Sunt 31 în întreaga țară, cele mai multe în județul Mureș, 10. Răspunsurile primite cu foarte mare întârziere sunt de o indiferență crasă, concluzia pe care pot să o desprind fiind aceea că nu interesează pe nimeni ce se va întâmpla cu aceste echipaje care, de la înființare, au salvat atâtea vieți omenești.
Pe mai bine de 6 pagini, Guvernul îmi explică, pe puncte, cum nu există nicio soluție de modificare a statutului și încadrării angajaților acestor echipaje, astfel încât să nu se pună an de an în discuție imposibilitatea de a le mai plăti salariile. Guvernul Dăncilă nu consideră că se impune o ordonanță de urgență pentru a reglementa funcționarea acestor echipaje care salvează vieți, dar scot pe bandă rulantă ordonanțe de urgență care nu justifică urgența pe orice altceva. Ministerul Sănătății mă informează sec faptul că la nivelul Parlamentului a fost inițiat un demers legislativ privind elaborarea unui act normativ care să reglementeze posibilitatea transferului de resursă umană și de tehnică de intervenție de la administrația publică locală către structurile profesioniste pentru situații de urgență. Dar la felul în care se mișcă în Parlament treburile considerate mai puțin importante, putem aștepta și ani până la dezbaterea și adoptarea acestuia.
Vă reamintesc că, în urmă cu câțiva ani, primarii se luptau cu încrâncenare pentru șansa de a inaugura, la nivelul mai multor orașe și comune (reunite chiar prin asociații intercomunitare), propriile nuclee civile sau mixte SMURD. Acestea deservesc astăzi localitățile de pe un areal de 15-20 de kilometri, intervenind operativ pentru salvarea de vieți omenești și făcându-se remarcate prin operativitate, promptitudine și eficiență. Iar acum, după ce guvernarea PSD-ALDE, susținută de UDMR, a dat în pripă și cu mărinimie electorală frâu liber la creșterea salariilor celor din administrația publică locală, după ce, culmea, le-a diminuat resursele de finanțare a bugetelor locale, primăriile s-au trezit că, după ce au majorat salariile propriilor angajați la maximum posibil, nu mai au bani pentru salarizarea personalului medical civil, din cadrul centrelor SMURD. În județul Mureș, chiar Consiliul Județean a finanțat salariile acestora pentru unele puncte.
Care va fi soarta acestor echipaje în viitorul apropiat nimeni nu știe, dar nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla dacă, din lipsă de fonduri, li se va pune lacăt, iar pacienții aflați la extremitățile județului vor avea de așteptat venirea ambulanței din cel mai apropiat oraș, aflat uneori și la peste 50 de kilometri.