Un nou contract de finanțare ce propune crearea unei structuri educaționale adecvate pentru copiii din județul Mureș se va realiza prin fondurile nerambursabile Regio. Proiectul va asigura o infrastructură educațională adecvată în comuna Saschiz, cu spații suficiente și corespunzătoare, în Școala gimnazială „Ion Dacian”. Finanțarea este asigurată prin Programul operaţional regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Obiectiv specific 10.1 – Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învăţământului obligatoriu, contractul fiind semnat de către domnul Ovidiu Șoaita, Primar al comunei Saschiz, județul Mureș și de către domnul Simion Crețu, Directorul general ADR Centru.
Proiectul cu titlul „Reabilitare și modernizare școală gimnazială din localitatea Saschiz” are o valoare totală de 5.946.806,93 lei, din care valoarea finanțării eligibile este de 5.946.806,93 lei. Termenul estimat pentru finalizarea implementării activităților prevăzute în proiect este 31.08.2022.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Realizarea unei infrastructuri școlare corespunzătoare aparținând sistemului educațional gimnazial, clasele 0-VIII, din comuna Saschiz, prin reabilitarea și modernizarea Școlii gimnaziale „Ion Dacian”;
Asigurarea unor condiții adaptate la cele mai noi standarde prin dotarea laboratoarelor de specialitate;
Diminuarea ratei de abandon școlar, cu 0,62 % față de rata de abandon înregistrată în anul școlar 2016 – 2017.
„Obiectivul general al proiectului este reprezentat de reducerea ratei abandonului școlar și scăderea ratei de repetenție la nivelul învățământului primar și gimnazial al Școlii gimnaziale „Ion Dacian” prin oferirea unei infrastructuri adecvate. Prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale Ion Dacian din Saschiz, proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific 10.1 al Axei Prioritare 10 – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii si învățământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, asigurând un proces educațional calitativ și atractiv, contribuind la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, la reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, la o rată mai mare de absolvire a învățământului obligatoriu și la creșterea ratei de tranziție spre niveluri superioare de educație”, a precizat Marius Cătană, asociat al Media Marketing Târgu Mureșa compania de consultanță care a contribuit la proiect prin servicii de consultanță în elaborarea cererii de finanțare și a anexelor în conformitate cu cerințele finanțatorului, respectiv prin prestarea serviciilor de proiectare, faza DALI.
Primarul din Saschiz, Ovidiu Șoaita, spune că proiectul urmărește și alte aspecte. Printre acestea și cea referitoare la încadrarea în situl UNESCO Saschiz a școlii. „Nu știu ce să zic, dacă este un proiect mare sau mic acum după ce au fost schimbate planurile tarifare la orice. Dorința noastră este să oferim condiții la standarde moderne pentru comunitate, iar educația a fost întotdeauna o prioritate, pentru că, să fim cinstiți, condițiile oferite au fost corespunzătoare și până acum, dar vrem să fie și mai bune și, în primul rând, ținând cont de faptul că întreaga localitate este sit UNESCO ne dorim ca și fațada școlii să fie una corespunzătoare din acest punct de vedere, în conformitate cu locul în care se află. Totodată, rezolvăm problemele în ceea ce privește protecția civilă, știți noile prevederi apărute după incendiul de la Colectiv, iar la finalizarea lucrărilor vom fi la zi și la acest capitol”, a declarat pentru Agenda de Mureș primarul Ovidiu Șoaita.
Cât privește colaborarea cu Media Marketing, Ovidiu Șoaita are doar cuvinte de laudă. „Cred că sunt cei mai buni din țară, nu doar din județul Mureș, iar eu am hotărât să continuăm colaborarea după primele proiecte realizate împreună deoarece consider că este foarte important ca proiectarea și consultanța să fie la un loc. Asta pentru că e foarte important, în acest gen de proiecte, să mergi la un singur birou și să nu ajungi în situația ca proiectatul să dea vina pe consultant sau invers”, a spus Ovidiu Șoaita, care a adăugat că, lucrând aproape de la înființare cu cei de la Media Marketing poate spune că societatea este azi una complexă și a reușit să ajute comunitatea chiar și în momentul în care proiectul referitor la Cetatea din Saschiz risca să piardă finanțarea din cauza altui contractant.