A fost dată publicității Lista finală a proiectelor cu rezultatele obținute în cadrul apelului PNRR/2023/C15/MEDIU/I10 „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”. Conform acestei liste proiectul EXTINDERE ȘI REABILITARE ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ NAZNA ȘI ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ SÂNCRAIU DE MUREȘ, COMUNA SÂNCRAIU DE MUREȘ JUD MUREȘ, a fost admis la finanțare, a anunțat în cursul acestei dimineți compania de consultanță târgumureșeană Media Marketing.
Investiția propusă a se realiza prin acest proiect va avea un impact pozitiv asupra învățământului și vieții sociale a locuitorilor din Comuna Sâncraiu de Mureș și satul Nazna, având în vedere obiectivul de reducere a părăsirii timpurii a școlii asumat de România în cadrul programului Europa 2020, și măsurile de prevenire și corectare stabilite pentru atingerea acestuia.
“Vorbim de un proiect de 44 de milioane de lei și singurul din județul Mureș câștigător în programul crearea unui proiect pilot de școli verzi. Este foarte important având în vederea cererea foarte mare de înscrieri la școlile noastre, de asemenea și importanța învățământului în societate și faptul că unul din principalele obiective ale mele a fost și este modernizarea condițiilor de învățământ. Ca urmare a derulării investițiilor, clădirile vor fi modernizate la cele mai înalte standarde de calitate! Totodată, ele vor dobândi statutul de școli verzi atât din punct de vedere al eficienței energetice a clădirilor cât și din punct de vedere al metodologiei și curriculei de predare”, a declarat Petru Ionuț Budian, primarul comunei Sâncraiu de Mureș la aflarea veștii că a fost publicată oficial lista cu proiectele câștigătoare.
Precizăm că, potrivit documentației oficiale, scopul proiectului reprezintă dezvoltarea învățământului sustenabil de calitate și accesibil pentru toți elevii, în comuna Sâncraiu de Mureș.
Obiectivul general constă în reabilitarea, modernizarea și extinderea unităților de învățământ din comuna Sâncraiu de Mureș prin dezvoltarea unor școli sustenabile, cu un curriculum bazat în mare parte pe educația pentru protecția mediului înconjurător.
Concret, este vorba despre renovarea conform normativelor în vigoare a 2420,61 mp Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș; construirea conform normativelor în vigoare a 1.250,18 mp în cadrul Școlii Gimnaziale Sâncraiu de Mureș; renovarea conform normativelor în vigoare a 710,60 mp în cadrul Școlii Gimnaziale Nazna; construirea conform normativelor în vigoare a 1895,20 mp în cadrul Școlii Gimnaziale Nazna; integrarea în curriculumul și în activitățile extrașcolare ale unității de învățământ a elementelor de educație pentru dezvoltare durabilă/educație ecologică; includerea, în documentele manageriale ale școlii și în practicile asociate, a unor măsuri care să reflecte accentul pus pe aspectul „verde” al școlii, inclusiv din perspectiva digitalizării proceselor și conținuturilor; precum și deschiderea școlii față de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/colaborări/cooperări cu actorii relevanți ai comunității, pe zona de protecție a mediului și de dezvoltare sustenabilă.
Obiectivele stabilite sunt în concordanță cu Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin asigurarea unei educații calitative, incluzive și echitabile și promovării oportunităților de învățare continuă pentru toți (ODD 4), precum prin adaptarea la schimbările climatice (ODD 13), dar și cu Proiectul „România Educată”, care reprezintă cadrul strategic pentru dezvoltarea sistemului de educație din România în perioada 2021-2027, prevede, conform obiectivului nr. 5, construirea și dezvoltarea unei rețele de „școli verzi”, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii școlare, pentru a fi adecvată conceptului de școală prietenoasă cu mediul, acestea fiind și angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Media Marketing Târgu Mureș a asigurat pentru acest proiect servicii de consultanță în întocmirea cererii de finanțare și în elaborarea răspunsurilor la clarificări în decursul evaluării proiectului de către finanțator, respectiv servicii de proiectare faza SF pentru ambele obiective cuprinse în proiect. “Prin aceste proiecte încercăm să apropiem școala de elevi și elevii de școală, să o facem îndrăgită și respectată, să fie locul central de unde să pornească adevărata educație și destinul fiecăruia dintre tinerii vremurilor noastre”, a declarat Marius Cătană, manager Media Marketing Târgu Mureș.
“Colaborarea cu Media Marketing Târgu Mureș a fost și este una de succes“, spune primarul Petru Ionuț Budian, care subliniază însă că, dincolo de profesionalismul echipelor, pentru a fi de succes, colaborarea trebuie să beneficieze de seriozitate și implicare din partea ambelor părți, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată atunci când a fost vorba de proiectele comunei Sâncraiu de Mureș.
Precizăm că valoarea totală a cererii de finanțare în cadrul proiectului care vizează cele două școli este de 44.096.052,61 lei din care valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA aferent este de 6.974.597,53 lei în timp ce valoarea totală eligibilă PNRR +TVA eligibil este de 37.121.455,08 lei.