Orașul Iernut va avea la dispoziție un buget de aproape 15 milioane lei, pentru investiții în lucrări de reabilitare socio-culturală și în infrastructura edilitară adiacentă, ca urmare a semnării de dl. Ioan Nicoară, primar Iernut și de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, a contractului de finanțare cu fonduri europene nerambursabile alocate prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020, pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Iernut și satele aparținătoare”.
„Acest proiect are o istorie veche, noi l-am pregătit și l-am depus în 2017, atunci când s-au deschis axele de finanțare, dar cum nu au fost fonduri suficiente nu am reușit, însă am avut noroc acum când s-au realocat fonduri să semnăm acest contract pentru un proiect complex, care are el așa un titlu mai pompos, dar este pur și simplu în folosul și pentru creșterea nivelului de trai al locuitorilor din Cipău, în primul rând, dar și al celor din orașul Iernut. Vom construi un cămin cultural multifuncțional la Cipău și vom asfalta un kilometru de stradă, iar în Iernut vom construi trei blocuri de locuințe sociale”, a declarat Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut, pentru Agenda de Mureș. Edilul speră că în anii următori va reuși să obțină finanțare și pentru celelalte proiecte pregătite. „Acest contract și proiectul aferent nu sunt decât o bucățică din ceea ce ne propunem pentru anii următori, pentru că avem peste 15 proiecte, pentru care sperăm să obținem finanțare, în special pentru zona rurală aparținătoare orașului Iernut și pentru care nu ne-am calificat până acum cu proiectele spre finanțare tocmai pentru acest motiv: orașul nu putea depune proiecte pentru dezvoltarea satelor aparținătoare”, a mai adăugat primarul din Iernut.
Proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Iernut și satele aparținătoare” pentru care edilul de la Iernut a semnat acum contractul de finanțare are o valoare totală de 15.490.833,39 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 14.753.262,75 lei, respectiv 3.167.635,59 euro, fondurile alocate provenind din resursele Programului Operațional Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România. Finanțarea cheltuielilor eligibile din proiect este asigurată în proporție de 98%, diferența reprezentând contribuția beneficiarului. Proiectul este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023 și este compus din două componente:
infrastructură social-culturală, care include două proiecte de investiții: un ansamblu de trei blocuri de locuințe și modernizarea Căminului cultural din satul Cipău, inclusiv a locului de joacă pentru copii, de lângă construcție.
infrastructură rutieră, reprezentată de modernizarea tronsonului aferent străzii Gării Cipău.
Pentru proiectul din Iernut ansamblul de locuințe sociale este compus din trei blocuri structurate pe câte 3 niveluri, tip P+E+M, fiecare cu o suprafață construită de 380,39 mp, o suprafață desfășurată de 1134,61 mp și o suprafață utilă de 944,78 mp. Lângă aceste construcții vor fi amenajate un teren de sport multifuncțional și două locuri de joacă pentru copii.
Căminul cultural din Cipău va avea rol de Centru multifuncțional cu o capacitate maximă de 195 persoane, cu o sală de spectacol cu 186 locuri, cu anexele specifice cu o suprafață de maxim 600 mp, pe un teren cu o suprafață de 3201mp. Amenajările exterioare sunt concepute pentru a asigura accesul pietonal și auto, locuri de parcare, o platformă de colectare a deșeurilor și zone de recreere a viitorilor utilizatori. Dotările aferente Căminului cultural – Centru multifuncțional au fost adaptate nevoilor locale.
În cadrul aceluiași proiect, modernizarea străzii Gării din Cipău – Tronson 1, în lungime de 1000m – prevede realizarea a două benzi de circulație, având lățimea părții carosabile de 5,00 m, încadrată de acostamente pe ambele părți. Această investiție va facilita accesul locuitorilor către zona blocurilor sociale și către centrul multifuncțional din oraș.
La succesul acestui proiect societatea Media Marketing a contribuit prin prestarea serviciilor de proiectare faza Studiu de fezabilitate/DALI precum și asistență tehnică în vederea semnării contractului de finanțare, iar primarul Ioan Nicoară spune că a avut o colaborare bună cu reprezentanții firmei. „E primul contract în care am lucrat cu dânșii, au câștigat licitația derulată prin Biroul de Achiziții și acum pot spune că sunt mulțumit de colaborare. Mai avem un contract în pregătire, pentru alimentarea cu apă la Oarba de Mureș și aștept să vedem dacă vom avea succes și cu acesta, adică dacă și-au făcut bine treaba”, a mai spus edilul orașului Iernut, care afirmă că, pentru implementarea celor peste 15 proiecte pregătite este nevoit să caute surse de finanțare atât în zona fondurilor europene, dar speră să găsească și sprijin guvernamental în anii care vin.
„Suntem consecvenți în ceea ce privește activitatea noastră de consultanță și proiectare tehnică, dovedim încă o dată că avem o echipă performantă și că atunci când muncim corect și la momentul potrivit rezultatele vor veni. Sperăm ca în perioada următoare, în cel mai scurt timp, să identificăm surse de finanțare pentru toate proiectele pe care domnul primar Ioan Nicoară și executivul primăriei le-a ințiat și pe care Consiliul Local Iernut le-a aprobat sau le va aproba” a declarat Marius Cătană, director general Media Marketing Târgu-Mureș, pentru Agenda de Mureș.