Media Marketing Tîrgu-Mureș: Infrastructură educațională de nivel preșcolar complet nouă, cu fonduri nerambursabile REGIO, la Sâncraiu de Mureș

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu, și primarul comunei Sâncraiu de Mureș, domnul Remus Sângeorzan, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Construire creșă în localitatea Sâncraiu de Mureș, judetul Mureș”. Finanțarea este asigurată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10, destinată investițiilor în infrastructura de educație.

„Proiectul a fost pornit undeva prin 2017-2018 când ne-am gândit că e nevoie de o creșă datorită apariției cartierelor noi și creșterii numărului de familii tinere. Am pornit două grădinițe, inițial, una în Nazna și cealaltă în Sâncrai, iar apoi m-am gândit că ar fi necesară și creșă pentru a veni în sprijinul tinerilor, căci e greu să cauți locuri în creșe în municipiul Tîrgu-Mureș, trebuia să rezolvăm pe plan local și această problemă a copiilor până în vârstă de trei ani. Nu a fost acceptat la finanțare la început pentru că erau prea puțini copii sub trei ani, dar am făcut o proiecție pentru anii următori și am arătat că vom atinge și chiar vom depăși numărul minim așa că am făcut două reveniri la proiect și în final ni s-a aprobat”, a declarat pentru Agenda de Mureș primarul comunei Sâncraiu de Mureș Remus Sângeorzan, care crede că, în condițiile în care numărul populației în Sâncraiu de Mureș este în continuă creștere, în prezent comuna având circa 10000 de locuitori, nu este exclus ca locurile în creșa pentru care s-a semnat contractul de finanțare să fie insuficiente la momentul deschiderii acesteia. 

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii și învățământului obligatoriu din comuna Sâncraiu de Mureș, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului educațional, prin oferirea unei infrastructuri adecvate ciclului antepreșcolar, evitându-se segregarea în școli.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Realizarea unei infrastructuri educaționale corespunzătoare aparținând învățământului antepreșcolar, prin construirea unei creșe în localitatea Sâncraiu de Mureș.

2. Asigurarea de spații de învatamânt suficiente și conforme cerințelor actuale în comuna Sâncraiu de Mureș, astfel capacitatea clădirii va fi de 4 grupe.

3. Dotarea creșei nou construite cu obiectele de inventar/mijloacele fixe necesare desfășurării în condiții optime a activității didactice.

4. Creșterea gradului de participare la nivelul învățământului antepreșcolar prin inființarea unie creșe care sp asigure condiții optime de desfășurare a activității educaționale.

Construcția va fi realizată de așa natură încât să răspundă cerințelor actuale privind îngrijirea copiilor, cu săli dedicate pentru fiecare grupă de copii, cu circuitele funcționale și administrative separate de traseul educațional, precum și cu săli de mese, grupuri sanitare distincte, pentru copii și adulți, dar și spații tehnice, sau adăposturi de protecție civilă.

Durata de implementare a proiectului este de 50 luni, respectiv între data 01.06.2018 și data 31.07.2022.

Bugetul total al proiectului este de 2.335.032,15 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP – AM POR: 1.405.006,71 lei (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului).

La acest proiect Media Marketing SRL a asigurat servicii de proiectare, respectiv servicii de consultanță în vederea elaborării cererii de finanțare și a anexelor conform ghidului solicitantului, iar primarul nu are decât cuvinte de laudă la adresa specialiștilor cu care a lucrat. „Am avut și avem o colaborare foarte bună. Eu lucrez cu ei de prin 2000 pe tot felul de programe de la asfaltări de străzi la introducere sau extindere de canalizare sau la proiecte cum este acesta cu creșa. Au specialiști foarte buni care ne-au ajutat mult, indiferent că vorbim de proiecte finanțate în PNDL I sau II sau pe AFIR”, a conchis primarul Remus Sângeorzan, care speră că în curând se va trece și la semnarea contractelor pentru asfaltarea noilor drumuri apărute în comună ca urmare a dezvoltării noilor cartiere de case, astfel încât locuitorii din Sângeorgiu de Mureș să beneficieze de un confort cât mai ridicat din punct de vedere al infrastructurii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *