Negocierile de luni dintre conducerile UDMR și PCM pentru stabilirea condițiilor de participare la viitoarele alegeri europarlamentare s-au încheiat fără un rezultat concret, anunță agenția maghiară de presă MTI care citează un comunicat al PCM. Potrivit sursei citate, PCM şi-a menţinut poziţia anterioară solicitând un loc eligibil pe lista candidaţilor UDMR, dar reprezentanţii Uniunii au refuzat propunerea și au sugerat o altă formă de cooperare. Potrivit comunicatului PCM citat de MTI, decizia finală va fi luată de preşedinţia partidului în cursul săptămânii, luând în considerare concluziile negocierilor de luni, respectiv mesajul guvernului ungar care a fost enunţat la Congresul UDMR de la sfârşitul săptămânii.
PCM solicitase un loc eligibil pe lista UDMR pentru candidatul său, Zsuzsanna Márton, primarul comunei Agriş din judeţul Satu Mare. Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, László Tőkés, a sugerat anterior ca UDMR, PCM şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) să formeze o coaliţie electorală, iar Zsolt Szilágyi, preşedintele PPMT să ocupe locul al 3-lea pe lista comună de candidaţi. Totuşi, acest lucru a fost ignorat atât de UDMR, cât şi de PCM.
“Suntem conştienţi de faptul că există loc şi este momentul pentru concurenţă, însă în calitate de politicieni responsabili declarăm că este locul şi momentul pentru cooperare în probleme care afectează întreaga maghiarime” – se arată în comunicat în care este citat János Mezei, preşedintele PCM, în timp ce președintele executiv al UDMR Bálint Porcsalmi a declaratcă nu este corect, şi nici proporţional, ca unul din cele două locuri eligibile să fie cedat PCM-ului sau altei organizații maghiare. „Cred că au acceptat acest lucru” – a declarat Porcsalmi potrivit căruia negocierile vor continua săptămâna viitoare după ce Consiliul Permanent al UDMR va fi stabilit ordinea pe liste a candidaților proprii.
Precizăm că UDMR are cinci candidaţi care ar dori să obţină mandat de europarlamentar. Csaba Sógor şi Gyula Winkler îşi doresc câte un nou mandat, dar au trei contracandidaţi: Csilla Hegedüs, vicepreşedinte executiv al UDMR, Loránt Vincze, preşedintele Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi Csongor Oltean, preşedintele Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (Miért) sub umbrela căreia sunt adunate organizaţiile de tineret care colaborează cu Uniunea. Decizia finală aparține Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), miniparlamentul UDMR, care se va reuni pe 8 martie.