Biblioteca în aer liber vă invită din nou la Noaptea muzeelor! Poveștile pe asfalt vă așteaptă de această dată pe strada George Enescu, în fața sediului central să ne bucurăm împreună de puterea culturii!
Am pregătit o mulțime de ateliere creative, de lectură, de reciclare, teatru de păpuși sau jocuri și îi așteptăm pe cei mici – împreună cu cei mari – să sărbătorim muzeele și cartea!
Citim, lipim, desenăm pe asfalt, ne jucăm, iar citim, aflăm, admirăm, decupăm, iar citim, povestim, ne pozăm, călătorim!
PROGRAM – SÂMBĂTĂ 13 MAI 2023
BIBLIOTECA ÎN AER LIBER: Povești… pe asfalt
@ Strada George Enescu, deschis pentru vizitatori în intervalul orar 11:00-18:00.
Ateliere de lectură și creație
Lecturi cu voce tare din cărți de povești și teatru kamishibai – alternativ: în limba română (ore fără soț) și maghiară (ore cu soț) – urmate de activități menite să aprofundeze pasajele citite, personajele întâlnite și înțelegerea importanței lecturii, a cărții și a bibliotecii.
Desene pe asfalt
Ateliere creative (hand-made și diverse tehnici):
- Călătorie în lumea cărților – carusel din baloane cu aer cald, norișori, umbrele;
Semne de carte
- Origami: suveniruri, semne de carte pentru colţul paginii… și alte animăluțe, insecte și personaje (broaște săltărețe, buburuze, șoricei de hârtie, pisicuțe pe bâț etc);
Brățările prieteniei
- Bufniţe (simbolul bibliotecii noastre și al înțelepciunii), flori și diverse decoraţiuni din materiale reciclabile;
- Suporturi de creioane din materiale reciclabile;
Colorează/ desenează personajul/ povestea
Teatru de păpuși după povestea citită
Cu scena și mascote realizate de bibliotecă
Amintiri de la Noaptea muzeelor 2023
Fotocorner// Rame tematice// Panouri înflorate
Conectare și emoții
Jocuri de dezvoltare a inteligenței emoționale cu Teodora Marcu, consilier dezvoltare personală
Expoziții de carte + Semne de carte ciudate
Cărți în dar
Cărți din donații dăruite participanților
Jocurile copilăriei mele
părinții/ bunicii împărtășesc joaca de odinioară (”7 pietre”, șotron, elastic, „rațele și vânătorii”, ”telefonul fără fir”, ”țară, țară, vrem ostași” plus alte jocuri de societate din zilele noastre.
Biblioteca Teleki-Bolyai – 10:00-14:00, 18:00-02:00
Bibliotheca Telekiana: expoziția permanentă de carte veche
În cardul expoziției permanente poate fi văzută cea mai veche tipăritură Din Transilvania datând din anul 1525, prima traducere maghiară a Bibliei (1590), atlasul lui Janssonius cu hărți colorate de mână din sec. XVII., volumele lui Newton, Galilei și Körösi Csoma Sándor, o copie oficială a Declarației de Independență a SUA, precum și cele mai importante cărți de știință a ultimelor 500 ani. Această expoziție Vă oferă o selecție din volumele cele mai interesante ale bibliotecii lui Samuel Teleki deschisă în 1802.
18:00 – 02:00 Colț foto, puzzle la logia de la etaj
Muzeul Bolyai: dedicat celor doi matematicieni Farkas și János Bolyai, expoziție permanentă
Sunt expuse lucrările, manuscrisele, obiectele personale ale lui Farkas Bolyai (polimat, profesor de matematică, fizică și astronomie, muzician, poet) și ale celui care descoperă geometria ne-euclidiană, János Bolyai.
18:00 – 02:00 „Din nimic am creat o lume nouă, diferită.”
3 noiembrie 1823 este data an. Scrisori din Timișoara în care János dă de veste tatălui faptul că a deslușit „misterul paralelelor”. Cu ocazia bicentenarului, de Noaptea Muzeelor și la 3 noiembrie, expunem originalul acestei scrisori.
Teleki Sámuel 1739 1822 – expoziție temporară
Această expoziție temporară prezintă viața și cariera contelui Sámuel Teleki așa cum se reflectă în scrisorile, notițele, cărțile sale. Putem cunoaște și omul Sámuel Teleki datorită notițelor școlare, cursurilor de la universitate, Biblia familială, corespondența, manuscrise legate de gospodărie, activitatea științifică și nu numai.
18: 00 Ghidaj în limba română asigurat de curatorul expoziției, Kimpián Annamária.
20:00 Ghidaj în limba maghiară asigurat de curatorul expoziției, Kimpián Annamária.
… MULTE ALTE SURPRIZEEE!
Biroul de informare și Relații Publice
al Bibliotecii Județene Mureș