În urma scrutinului electoral de la alegerile locale, Consiliul județean Mureș va avea 34 de consilieri județeni și va fi constituit astfel: UDMR are 16 consilieri județeni, PNL 9 consilieri județeni, PSD 7 consilieri județeni, iar PMP 2 consilieri județeni.
UDMR, care a câștigat funcția de președinte, a anunțat public că a desemnat deja politic un reprezentant din partea sa care să preia și o funcție de vicepreședinte al Consiliului județean Mureș. UDMR, pe baza votului etnic, a câștigat, de asemenea, mandate de primari în 40 de localități mureșene, inclusiv în municipiul reședință de județ, Târgu-Mureș, și în municipiul Reghin.
Consider că, în acest context, se impune o resolidarizare politică a reprezentanților celorlalte formațiuni politice care-i reprezintă pe români. Îi invit și prin apel public pe liderii politici ai tuturor formațiunilor politice românești din județul Mureș la masa dialogului. Trebuie să ne armonizăm politic pozițiile pentru a asigura o reprezentare proporțională a intereselor românilor, la nivelul Consiliului județean Mureș, precum și în celelalte unități ale administrației publice locale.
S-a demonstrat că, în județul Mureș, românii nu au votat etnic iar în noua conjunctură politică, dominată confortabil de UDMR, interesele românilor pot fi ignorate, desconsiderate sau marginalizate. Mă refer, în mod special, la proiectele de dezvoltare și resursele aferente acestora de la bugetul județean și cel de stat. Iar ca să vă fie clar în ce direcție greșită poate evolua administrarea județului Mureș, urmăriți alocările bugetare din ultimii ani de care au beneficiat comunitățile din zona câmpiei mureșene, cum se prezintă, de pildă, infrastructura rutieră din această zonă, alimentările cu apă și canalizarea, și faceți comparație cu orice altă zonă dominată și controlată de interesele politice și reprezentanții UDMR.
Urmăriți alocările bugetare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale, ori din rezerva bugetului de stat, prin intermediul guvernărilor ultimilor ani, către aleșii UDMR din județul Mureș, apoi comparați-le cu ale tuturor celorlalți primari sau primării. Dezechilibrul și inferioritatea primarilor români în această privință sunt mai mult decât evidente. Problema nu este însă doar a aleșilor, ci a comunităților românești care nu trebuie desconsiderate, defavorizate sau pedepsite politic.
Forța politică a UDMR și interesele discreționare, din perspectiva dezvoltării, nu trebuie să triumfe asupra județului Mureș! Consider că este imperativă nevoie de solidarizare a intereselor politice ale tuturor celorlalte partide pentru a avea un echilibru de forțe și o dezvoltare unitară, echilibrată, în județul Mureș.
Emil Marius Pașcan, deputat PMP Mureș