De la academiciana de pretins renume mondial din regimul ceaușist, din păcate, România a perpetuat impostura academică și instituțională, a stimulat producția de diplome și titluri universitare pompoase dar fade, fără nicio relevanță valorică, la fel de veritabile și spornice ca și plagiatele care le-au alcătuit fortuit temelia. Niște șmecheri, pretinși intelectuali, au pus prin învârteli politicianiste și parlamentare de o academie de științe ale „interesului național”, adică de o Academie de Științe ale Securității Naționale. Un vehicul pentru doctorate demonstrat plagiate, menit a-i transforma peste noapte în profesori universitari pe unii care și-au luat căznit până și bacalaureatul la o etate taman venerabilă.
S-a mai inventat din pix, mai apoi, și prin vot o pretinsă Academie a autointitulaților oameni de știință, care evident reunește și mulți politicieni „deștepți” de prin diverse guvernări profitabile. Acestea și altele sporesc zestrea de titluri academice fără nicio acoperire în realitatea cercetării științifice.
Ba, mai mult, după ce au izbutit să fie și profesori și cercetători dintr-o suflare, pasul următor a fost cumularea salariilor din universități cu cele din institutele de cercetare științifică. Un astfel de intelectual de „excepție”, care și-a dobândit calificările academice pe ușa politică din dos, ajunge să aibă un salariu de două și chiar trei ori mai mare decât un academician veritabil din cadrul Academiei Române. Trai neneacă, doar țara este bogată și poate, își permite! Culmea, cu toată această inflație de „genii”, educația și cercetarea din România ocupă constant locuri codașe în clasamentele internaționale. Vă întrebați de ce?
Astăzi, dezbatem încă un exemplu de instituție creată fraudulos, nu pe baza unor vocații sau merite științifice, ci pe bază de lobby și cumetrie politică. Un Institut aflat, fără nicio noimă, în siajul Senatului României, care irosește milioane de euro anual, fără a produce ceva concret în schimb, de doi ani încoace. Pardon, poate studiază atât de avansat Cultura și Civilizația Levantului, încât noi, ceilalți intelectuali, e drept modești, nici nu prea avem cum să pricepem. Dar, în schimb, e lesne de înțeles că institutul excelează contabil în domeniul protocolului, al recepțiilor fastuoase, al festivismelor, a deplasărilor prin străinătate și a diurnelor aferente, a formelor fără fond care cuantifică circa 80 la sută din totalul resurselor alocate din banii românilor, necesare funcționării. Din păcate însă, nicio lucrare monumentală sau măcar semnificativă de cercetare științifică nu a produs în schimb, până acum, acest institut.
Președintele acestei instituții, dl Emil Constantinescu (fost președinte al României), ne-a transmis la Comisia pentru cultură, arte și mass-media o epistolă în care pledează pentru continuitatea acestui Institut, făcând vorbire nu despre realizările instituției pe care o conduce, evident nu prea avea la ce se referi, ci incriminând „mediocritatea liderilor politici, ineficiența sistemului economico-financiar bazat pe obținerea profitului, despre limitele științelor medicale, ale științei în general, precum și riscurile unor tehnologii scăpate de sub control.” Iar în narativul său apoteotic, așa, într-o doară, ne trimite la „două basme care ne-au însoțit copilăria, cel al Împăratului fără haine și cel al Ucenicului vrăjitor, – care, consideră domnia-sa – par a fi transpuse în realitatea zilelor noastre.”
Aveți dreptate, domnule președinte Constantinescu, Împăratul e gol iar pentru institutul fantomatic pe care l-a configurat pur demagogic are rolul vrăjitorului politic, al celui malefic și rău. Cât despre mediocritatea politică la care faceți referire, nu deschideți subiectul, fără a vă privi în oglindă cu gândul la mandatul dumneavoastră de președinte al României și guvernarea PNȚCD, pe care ați păstorit-o fatalist.
Când România nu are bani pentru alocațiile copiilor, în contextul crizei economice care afectează milioane de români, considerăm că este absolut imoral ca resursele țării să susțină meritele inexistente ale unor așa-zise institute sau pseudo-academii de cercetare științifică. (Alocuțiune susținută în Camera Deputaților)