(P) PNL Mureș: PSD a mințit: Spitalul Regional Tîrgu-Mureș trebuia să fie gata în 2020

 „Județul Mureș a fost, evident, omis de pe lista preocupărilor lui Liviu Dragnea”

 

În programul de guvernare, PSD promitea construirea, până în 2020, a nouă spitale regionale și înființarea, în cadrul acestora, a peste 50.000 de noi locuri de muncă.

Dragnea și scriitorii lui de povești, furau voturile românilor cu promisiunea că spitalele urmau să fie construite cu finanţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fond care nici măcar nu e încă înfiinţat, după ce legea prin care urmărea acest obiectiv a fost declarată, în mod firesc, neconstituţională. PSD a mințit și a scos de la finanțare Spitalul Regional Târgu Mureș. Județul Mureș a fost, evident, omis de pe lista prioritară a preocupărilor lui Liviu Dragnea.

Mureșenii au dreptul însă la condiții decente de spitalizare în rețeaua sanitară publică, într-un spital modern, curat și cu circuite funcționale. În condițiile în care Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș are peste 35 de ani vechime, infrastructura acestuia nu mai corespunde standardelor europene pentru asigurarea calității asistenței medicale.

Județul Mureș trebuie și poate să ofere alternativa unui spital modern, construit și dotat la standarde europene, având în structură toate clinicile necesare, pentru asistarea de urgență a unei patologii complexe.

Proiectul Spitalului Regional Târgu Mureș va ajunge pe masa europarlamentarilor români, a Parlamentului European și a Comisiei Europene, fiind redactat de o echipă de specialiști coordonată de acad.prof.univ.dr. Horațiu Suciu, președintele Comisiei de Sănătate a PNL Târgu Mureș și prof.univ.dr. Theodora Benedek, vicepreședinte PNL Târgu Mureș.

 

Prof. univ.dr. Horațiu Suciu este șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, membru în Senatul Universitar UMFST și Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş. S-a specializat în Chirurgia cardiacă a nou născutului şi sugarului, în Italia, la Istituto Policlinico San Donato Milano și deține o supraspecializare în Chirurgia cardiacă şi a vaselor mari –Chirurgia cardiacă a nou născutului şi sugarului, la International Society for Heart and Lung Transplantation. Este membru în European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACT), Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Asociaţia Romtransplant şi Societatea Română de Cardiologie.

 

Prof.univ. dr. Theodora Benedek este profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, directorul Departamentului de Medicină Internă de la UMFST Târgu Mureș, Președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMFST, Președintele filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, Șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență Târgu Mures, expert extern și vice-chair panel la Comisia Europeană. Coordonează centrele din Europa centrală și de Est în proiectul European DISCHARGE, finanțat de Comisia Europeană. S-a specializat la Universitatea din Viena, Spitalul AKH, Institutul de Cardiologie Gotsegen Gyorgy, Budapesta și la Institutul de Cardiologie Debrecen.

 

Rareș Bogdan și Mircea Hava se bat pentru Spitalul Regional Târgu Mureș

 

Construirea Spitalului Regional Târgu Mureș este cel mai important proiect al partidului Național Liberal în județul Mureș. Va fi un efort conjugat, în care specialiștii Centrului Medical de Excelență Târgu Mureș vor întocmi proiectul, care va fi susținut pentru finanțare europeană, de viitorul Guvern liberal. Noile consilii local și județean, care vor fi alese în 2020, vor asigura finanțarea locală a Spitalului Regional. Rareș Bogdan, viitorul europarlamentar al Partidului Național Liberal își asumă, ca obiectiv primordial al mandatului de la Bruxelles și Strassbourg, susținerea acestui proiect. Viitoarea guvernare liberală, precum și câștigarea de PNL a majorității în Consiliul Municipal Târgu Mureș și în Consiliul Județean Mureș vor asigura finanțarea pentru construirea unei unități de referință pentru regiunea Centru, unde nu există în prezent o astfel de unitate spitalicească modernă. Prezența în rândul europarlamentarilor români a lui Mircea Hava, actualul primar al Alba Iuliei, municipiu de referință al Regiunii Centru, oferă garanția realizării acestui proiect.

 

SOLUȚIILE: De unde vin banii pentru Spital? În viitorul exercițiu financiar, 2021-2027, propunerea Comisiei Europene pentru maximul de co-finanțarea proiectelor este de 70%, față de 85% în prezent. Europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu, a depus amendamente pentru creșterea ratei de co-finanțare din partea UE, textul urmând să fie votat de viitorul Parlament European. Indiferent de procentul co-finanțării europene, lobby-ul europarlamentarilor PNL vor asigura un minimum de 70% din costurile construirii Spitalului Regional de la Târgu Mureș, cu susținerea viitorului președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European, familia europeană din care face parte Partidul Național Liberal. Diferența de 30% va fi asigurată din fonduri guvernamentale și locale, urmând ca Primăria municipiului Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș să pună la dispoziție terenul viitoarei construcții și să asigure întocmirea studiilor de fezabilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *