După ce majoritatea trotuarelor din Tîrgu-Mureș au fost înjumătățite pentru a face loc puzderiei de autoturisme, acum a venit rândul parcurilor să cadă sub roți. Ultimul parc intrat în această discuție este parcul cunoscut sub numele „Parcul Albastru” de pe Bulevardul Pandurilor de lângă clădirea EOn Gaz. Astăzi, de la ora 17.00, reprezentanții Executivului Primăriei Tîrgu-Mureș se vor întâlni cu șefii Asociațiilor de Proprietari din zonă, iar în urma discuțiilor, o parte din parc ar putea fi dată spre folosire ca locuri de parcare, fapt care duce la reducerea suprafeței parcului. Informația a fost confirmată de Claudiu Maior, consilierul personal al primarului Dorin Florea, care spune că municiplitatea a primit solicitări în acest sens de la locuitorii din zonă nemulțumiți că angajații E ON Gaz le ocupă locurile de parcare deși instituția are parcare la subsolul imobilului unde-și desfășoară activitatea, însă conducerea societății nu le permite să o acceseze.
Am primit astăzi pe adresa redacției fotocopia unui anunț postat de președintele unei asociații de proprietari din zona Pandurilor prin care locuitorii sunt invitați la o discuție cu reprezentanții Administrației Domeniului Public sub coordonarea lui Claudiu Maior, consilierul personal al primarului Dorin Florea. Tema discuției o reprezintă Parcul Albastru care ar urma să fie reabilitat, acțiune în urma căreia vor fi dezafectate terenurile de fotbal iar în locul lor se vor amenaja locuri de parcare. Ajunsă informația în spațiul public, aceasta a provocat reacții virulente în mediul online unde mai mulți tîrgumureșeni s-au arătat nemulțumiți de o asemenea decizie. „Nu este bine. Și așa suntem deficitari la spațiile de joacă. La ce profit are EON, ar putea construi niște parcări peste Poklos. De acolo angajații lor ar putea veni la servici pe jos”, scrie profesorul Mircea Prozan, în timp ce Mihai Teodor Nașca spune că „Și cel de pe Rodniciei a fost desființat. Să încapă toate cele patru mașini ale unei familii”. Fostul consilier local Julia Gyorfi le atrage atenția șefilor Asociațiilor de locatari că trebuie să respecte legea. „Pentru că, de obicei reprezentanții Executivului Primăriei spun că locatarii au solicitat modificările, propun tuturor locatarilor din zonă, care vor participa la această întâlnire să citească CAPITOLUL V – Organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, Art. 47 – 52 din Legea: https://lege5.ro/…/legea-nr-196-2018-privind…. Să se știe, cum pot lua o hotărâre locatarii care vor parcari în locul parcurilor de joacă, cât și președinții Asociațiilor de proprietari care ii reprezint”, scrie fostul consilier local, în timp ce Florin Sergiu conchide: „Dezastru”.
La scurt timp după a sosit și redacția consilierului personal al primarului municipiului Tîrgu-Mureș. Astfel, Claudiu Maior spune că este vorba despre un proiect de reamenajare a Parcului Albastru care se va face doar cu acordul locuitorilor din zonă. Proiectul prevede amenajarea unei zone numită Cetatea Copiilor, dar și regândirea terenurilor de sport care, într-adevăr ar putea fi transformate în locuri de parcare. „În primul rând în aceea zonă o să refacem parcul, respectiv o să amenajăm Cetatea Copiilor, iar în urma consultării de astăzi cu cetățenii o să vedem ce facem în zona terenului de fotbal. Avem câteva propuneri printre care împărțirea în două a acestui teren și amenajarea unor terenuri de baschet și o parte parcări destinate locatarilor din zona. Dar repet, aceste măsuri se vor lua doar după consultarea prealabilă cu cetățenii”, spune Claudiu Maior, care subliniază că această necesitate a transformării terenului de sport în locuri de parcare apare din cauza angajaților EOn. „ 90% din mașinile angajaților EON nu parchează în parcarea subterană aparținând firmei, deorece șeful instituției nu le dă voie, ci ocupă locurile cetățenilor de bună credință de pe Pandurilor. Referitor la amenajarea terenurilor de baschet avem și o listă cu semnăturile locatarilor din zona care solicită desființarea terenului de fotbal și crearea de terenuri de baschet. Vă putem pune la dispoziție această listă cu semnături”, a conchis Claudiu Maior, care subliniază că ar fi vorba de o soluție tranzitorie până când aleșii locali vor vota construirea unor parcări subterane sau supraterane în fiecare cartier.