Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00-13.00 va avea loc greva de avertisment la nivel național, organizată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și de FSE „Spiru Haret”.
La nivel județului Mureș, greva de avertisment este organizată de Sindicatul din Învățământ „Spiru Haret” Mureș și Sindicatul Învățământului Preuniversitar Mureș, acțiune la care au aderat peste 70% din angajații din învățământul mureșan.
Potrivit organizatorilor, în cele două ore de grevă de avertisment, profesorii vor intra la clasă doar pentru a supraveghea elevii, dar nu vor desfășura activități didactice.
„Greva de protest este organizată în urma unui referendum desfășurat în perioada 17 decembrie- 14 ianuarie de către federațiile din învățământ FSLI și „Spiru Haret””, a precizat liderul Sindicatului „Spiru Haret” Mureș Maria Rezi potrivit căreia peste 90% din sindicaliștii din cadrul Sindicatului „Spiru Haret” Mureș au fost de acord cu organizarea mișcărilor de protest. „În raport de prevederile legale în vigoare, din 3690 membri de sindicat ai Sindicatului din Învățământ ,,Spiru Haret”Mureș, și-au exprimat opțiunea prin DA privind acțiunile de protest, 3352 membri, reprezentând 90,84%, astfel: pentru Grevă de avertisment au răspuns un numarăr de 2386 de membri de sindicat, reprezentând un procent de 71,18%”, a subliniat Maria Rezi.
Aceeași sursă mai precizează că rotestul are ca scop adoptarea măsurilor concrete pentru:
Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute prin Legea nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ ( cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ ( de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/ creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii- cadru nr. 153/2017;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii- cadru nr. 153/2017;
Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să -și desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.
Potrivit liderului „Spiru Haret” Mureș, dacă revendicările care stau la baza protestului de miercuri nu vor fi rezolvate nu este exclusă declanșarea grevei generale.