”Județul Mureș, pe primul loc” cu acest slogan Péter Ferenc și-a anunțat săptămâna aceasta programul pentru un nou mandat de Președinte al Consiliului Județean Mureș. Candidatul UDMR se angajează să facă din județul Mureș principalul actor economic din regiune, într-o perspectivă de 10 ani, limitând astfel migrația tinerilor și a profesioniștilor buni.
Reporter: Programul Dumneavoastră vizează continuarea dezvoltării județului pentru următorii patru ani, planurile prezentate includ dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea fermierilor, a sistemului medical și a turismului. Care e baza, pe care județul de astăzi poate să construiască viitorul?
Péter Ferenc: Evaluând realizările ultimilor 4 ani pot spune că am reușit așezarea județului Mureș pe o cale de dezvoltare prin finalizarea investițiilor mari începute cu mulți ani înainte (circuitul motorsport, stația de depozitare a deșeurilor), prin dezvoltarea infrastructurii, respectiv reabilitarea a aproape jumătate din rețeaua de drumuri județene, prin dezvoltarea spitalelor și prin realizarea mai multor proiecte turistice, ca să amintesc doar câteva dintre reușitele ultimilor ani. Cred că este o bază puternică, care a fost realizată cu muncă devotată. Totodată, avem o poziție geografică deosebită datorită căreia putem juca un rol determinant în economia Transilvaniei și din acest punct de vedere, Târgu-Mureșul nu poate fi ignorat. Este singurul oraș din Transilvania unde se intersectează două autostrăzi cu un aeroport internațional și o cale ferată. Județul are un avantaj deosebit că se află în mijlocul țării. Toate acestea oferă o oportunitate serioasă, de exemplu, de a dezvolta și promova substanțial infrastructura și turismul. Avem specialiști buni, depinde de noi dacă îi putem ține acasă.
Rep: Care considerați că sunt obiective realizabile pentru următorii patru ani în ceea ce privește infrastructura?
P.F.: Datorită faptului că județul Mureș este situat în partea centrală a țării, la întâlnirea mai multor regiuni și profitând de locația avantajoasă a județului, inițiez construirea unui centru de evenimente inovator și multifuncțional, Centrul de Inovare Transilvania, unde se vor putea organiza evenimente la care vor putea participa mii de oameni. Complexul de evenimente va fi legat de un centru de date cu capacitate mare și un centru de cercetare. Scopul nostru este să nu ne mai plece specialiștii din țară dar și să atragem aici profesioniști străini. Unul dintre obiectivele principale ale perioadei următoare este construirea centurii ocolitoare din partea Câmpiei, care va lega Ungheni de Ernei pentru ca traficul tranzitoriu să fie scos din Târgu Mureș. Până în anul 2024 se vor moderniza și asfalta 95% din drumurile județene și se va continua dezvoltarea aeroportului: prelungim pista de decolare-aterizare a aeroportului și construim un nou terminal de pasageri, pentru a putea primi mai multe curse și pentru a oferi condiții moderne pentru pasageri.
Rep: Ați menționat că în județ se intersectează două autostrăzi există și un aeroport internațional și o cale ferată. Cum credeți, acest lucru cum poate fi folosi mai bine?
P.F.: În următorii 8 ani, vom crea în apropierea aeroportului primul hub economic din regiune, un nod de transport multimodal, care va asigura legătura între transportul aerian, rutier și feroviar. O dată această investiție realizată, se va putea construi în acea zonă un centru logistic și astfel se vor crea mii de locuri de muncă.
Rep: Acest lucru va oferi cu siguranță condiții mai favorabile turiștilor să ne viziteze…
P.F.: Într-adevăr, dar noi le putem oferi și altceva: putem să le arătăm minunatul nostru județ. Pentru a aduce și mai mulți vizitatori din țară și din străinătate se va construi o rețea de piste pentru biciclete de peste 100 km, de-a lungul Văii Nirajului și în zona de Câmpie, folosindu-ne de infrastructura fostei linii ferate înguste. Totodată se dorește și construirea celui mai mare și mai modern parc acvatic din regiune, la Sovata.
Rep: Nu este un secret faptul că sistemul sanitar a fost prioritar în ultimii patru ani și i-ați acordat o mare importanță. Cum va fi acest lucru în următorii patru ani?
P.F.: Nu ne oprim. Vom renova și vom dota cu echipamente moderne clinicile aparținând Spitalului Clinic Județean Mureș. Vom reabilita Clinica de Boli Infecțioase, Clinica de Pneumologie și pe cea de Obstetrică-Ginecologie, și vom extinde Clinica de Boli Infecțioase cu o unitate de terapie intensivă.
Rep: În calitate de președinte al consiliului ați acordat întotdeauna atenție mediului rural, aveți planuri pentru mediul rural în programul dvs.?
P.F.: Trebuie să precizez că instituția Consiliului Județean nu are competențe directe legate de domeniul agricol, dar printre planurile mele se mai enumeră și înființarea unei Asociații Județene de Dezvoltare Rurală care să sprijine producătorii și fermierii locali și prin care aceștia pot fi ajutați să fie mai competitivi. De asemenea, legat de mediul rural, împreună cu primăriile continuăm dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, prin ADI Aquainvest. Scopul nostru este ca până în anul 2030, 95% din localitățile județului Mureș să dispună de utilitățile și serviciile de bază: apă, canalizare, alimentare cu gaz. În următorii 4 ani, vom extinde colectarea selectivă a deșeurilor la nivelul întregului județ. Tot ceea ce am enumerat nu este doar un plan, ci și viitorul nostru. Județul Mureș s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 4 ani, dar mai sunt multe de făcut. Este vorba despre următorii 4-8 ani al județului Mureș, lucru care nu numai că ne dorim, dar trebuie să și realizăm, ca județul Mureș să fie pe primul loc. Pentru a putea realiza aceste lucru le cer mureșenilor sprijinul pe 27 septembrie.