Peste 50% din lucrarea de doctorat a omului de afaceri mureșean Ioan Șandru – Securitatea Energetică – componentă principală a securității naționale – realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea este un plagiat. Așa susțin profesorii universitari din Comisia de verificare a lucrărilor de doctorat din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. În baza raportului acestora, Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor cere acum retragerea titlului de doctor primit de Ioan Șandru în 2011.
Comisiile din cadrul CNADTCU cer retragerea titlului de doctor pentru 16 persoane, între care se numără oameni de afaceri, dar şi foşti şefi din SPP sau din SRI. Toți „doctorii” în legătură cu lucrările cărora comisiile de lucru au confirmat suspiciunile de plagiat au un numitor comun: au obținut titlurile în cadrul școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații condusă la acea vreme de Gabriel Oprea. Printre aceștia se numără și omul de afaceri mureșean Ioan Șandru.
Potrivit Comisiei care a verificat lucrarea semnată de Șandru cu titlul Securitatea Energetică – componentă principală a securității naționale, „procentul paragrafelor analizate ca fiind identificate în alte surse, exclusiv fragmentele găsite în baze de date cu Acte Legale, este de 50,7% (coeficientul de similitudine 1)”, iar „numărul de procente al documentelor analizate găsite în alte surse cu excepția fragmentelor găsite în baza de date a Actelor Legale – cu luarea în considerație doar a fragmentelor ce conțin mai mult de 25 de cuvinte este de 36,6% (coeficientul de similitudine 2)”. De asemenea, în Raportul de Analiză scrie că „textele similare cu alte lucrări identificate în teza de doctorat analizată (3365 de cuvinte)au fost preluate din textul sursă fără citarea sursei și a autorului sursei în corpul textului sau în bibliografia finală”, „iar unele texte similare cu alte lucrări au fost preluate ca citate, dar fără menționarea sursei în corpul textului sau la bibliografia finală”. În aceste condiții, cei trei membri ai Comisiei de Analiză, prof. univ. dr. Ioan Crăciun, prof. univ. dr. Dănuț Turcu și prof. univ. dr. Adrian Iacob au conchis că „teza de doctorat Securitatea Energetică – componentă principală a securității naționale (286 pagini), susținută în anul 2011 în cadrul acestei universități (Academia Națională de Informații – n.r.) de către domnul Ioan ȘANDRU, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Gabriel OPREA nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea științifică. Teza de doctorat conține un procent extrem de mare de texte similare cu alte lucrări fără respectarea normelor de citare academică a acestora. În concluzie, consider că teza de doctorat realizată de domnul Ioan Șandru nu reprezintă o lucrare de cercetare științifică personală ci o preluare nepermisă de texte și idei exprimate în lucrări pe care autorul omite să le menționeze ca lucrări bibliografice. În aceste condiții propun ca teza de doctorat să fie scoasă din circuitul științific, iar autorului să i se retragă titlul științific de doctor”.
În baza propunerii Comisiei formată din cei trei profesori universitari, Consiliului General al CNATDCU a emis pe data de 15 martie o decizie prin care a validat cu majoritate de voturi rezoluția de retragere a titlului științific de doctor în Științe militare și informații.
Publicăm mai jos concluziile comisiei de analiză și textul deciziei CNATDCU în cazul tezei de doctorat a lui Ioan Șandru.