PNL și PMP preiau guvernarea. Cine va reprezenta Guvernul în Mureș?

O dată cu apropierea momentului nominalizării noului premier al României, în teritoriu încep frământările pentru ca guvernarea să fie reprezentată cât mai bine și la nivelul deconcentratelor, dar mai ales la vârful Instituțiilor Prefectului. Și, când spun că principala dezbatere este pe tema desemnării viitorilor prefecți și subprefecți, am în vedere faptul că în privința deconcentratelor procedurile vor mai dura puțin dacă se va produce o restructurare a ministerelor. Oricum, bătaia peștelui va fi scurtă, dacă liberalii vor accepta într-adevăr să declanșeze alegeri anticipate în primăvară. Eu însă nu cred în acest scenariu, astfel că viitorul prefect de Mureș va avea de gestionat județul o perioadă de circa un an și două luni. Dar, cine ar putea fi prefect de Mureș dacă guvernarea e asumată, de mâine, de PNL și PMP? Păi să vedem… Dacă liberalii dau prefectul, vor avea o problemă de… conflict de interese în ceea ce privește dosarele aleșilor locali pe care i-au exclus din partid și care au contestat în instanță ordinele prefectului Mircea Dușa… Deci, aproape sigur că, dacă vor să tranșeze problema, dau fotoliul de prefect de Mureș celor din PMP. Dacă, totuși, nu o vor face, nu au prea multe opțiuni pentru fotoliul de prefect. Poate doar trei. Prima opțiune, într-un guvern de tranziție, ar fi Felicia Pop. Doamna Pop a mai fost prefect, știe cu ce se mănâncă activitatea de aici și ar putea prelua ușor activitatea Instituției Prefectului de la Mircea Dușa. Al doilea pe lista posibililor prefecți liberali ar putea fi chiar liderul PNL Tîrgu-Mureș Ervin Molnar. El a mai fost cândva în cărți, iar o asemenea poziționare ar putea să îl ajute în ceea ce privește viitoarea competiție pentru fotoliul de primar al Tîrgu-Mureșului. În cazul său gestionarea problemei legată de cei patru foști liberali din CL Tîrgu-Mureș va fi chiar imposibilă. Doar dacă vor renunța liberalii la a mai cere eliminarea lor din Consiliul Local pentru că, oricum, nu au cu cine să-i înlocuiască… Cea de-a treia opțiune ar fi Mara Togănel. Om de încredere al conducerii liberale, Mara Togănel ar putea și ea să folosească prefectura mureș pentru creșterea notorietății în vederea alegerilor parlamentare de anul viitor. Așa cum spuneam însă, îmi vine greu să cred că PNL va nominaliza prefectul, iar salvarea poate veni de la PMP. Asta pentru că și partidul lui Tomac-Pașcan are la Tîrgu-Mureș un om gata să preia frâiele Instituției Prefectului. Da, ați ghicit: Valentin Bretfelean. Bretfelean ar avea ceva probleme în ograda UDMR, însă dacă nu va deranja activitatea subprefectului, indiferent care va fi acela, acesta ar putea fi numai bun pentru a tranșa conflictul liberalilor cu cei care au pactizat cu Maior-Florea în CL Tîrgu-Mureș, dar și în ceea ce privește organizarea alegerilor anticipate, dacă, totuși, vom avea alegeri înainte de termen pentru Parlamentul României.

Nu este exclus însă ca ALDE să obțină, în urma negocierilor, câteva puncte în fața PNL și PMP, iar unul din acestea să fie chiar județul Mureș. Un prefect de la ALDE ar fi Sorin Lazăr, acesta ar putea închide conflictul din CL Tîrgu-Mureș, dar pentru asta ar fi nevoie să bată cu pumnul în masa celor doi din fruntea Primăriei Tîrgu-Mureș, Dorin Florea, respectiv consilierul său, Claudiu Maior, însă un asemenea troc ar arunca în aer alegerile de anul viitor.

 

UPDATE: Surse din politica mureșeană spun însă că nu este exclus ca Mircea Dușa să rămână pe post în ciuda conflictului cu PNL Mureș, asta în condițiile în care, în ciuda liderului PSD Mureș Vasile Ghiorghe Gliga, liderul ProRomânia Victor Ponta ar fi cerut, printre altele, ca prefectul de Mureș să nu fie schimbat în perioada următoare. Vom reveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *