POL și UDMR au bătut palma pentru oprirea proiectului parcării subterane din centrul municipiului Tîrgu-Mureș

Consilierii locali de la Tîrgu-Mureș au adoptat astăzi, așa după cum vă informam că se va întâmpla încă de marți, un proiect de hotărâre propus de consilierii locali POL și amendat de consilierul local UDMR Magyary Elod. Prin această nouă hotărâre, proiectul parcării subterane din centrul municipului Tîrgu-Mureș, devine istorie, iar creditul contractat de municipalitate pentru realizarea parcării moderne pentru care s-a făcut și un studiu de fezabilitate va fi folosit pentru alte proiecte de infrastructură.

Astfel, pe Ordinea de Zi a ședinței CL Tîrgu-Mureș de astăzi s-a aflat, la punctul 53, proiectul de hotărâre inițiat de consilierii locali TATÁR LEHEL, RADU BĂLAȘ și PÁPAI LÁSZLÓ ZSOLT „privind revocarea HCLM nr. 8 din 31 ianuarie 2019 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Parcaj subteran, zona centrală Piața Trandafirilor” din Municipiul Târgu Mureș – varianta B, respectiv HCLM nr 92 din 24 februarie 2011 privind aprobarea documentatiei “Studiu de fezabilitate parcaj subteran, zona centrala – Piata Trandafirilor”, beneficiar Municipiul Târgu Mureș”. Consilierul local UDMR Magyary Elod  a propus un amendament care anulează astfel și lista de investiții prevăzută în contractul de împrumut și are ca efect concret încetarea oricăror demersuri pentru realizarea parcării subterane. „Având în vedere revocarea Anexei nr. 1 din HCL nr. 255 din 30 august 2018, propun utilizarea finanțării rambursabile pentru alte obiective de interes municipal, de infrastructură, importante pentru comunitate, atât pentru români cât și pentru maghiari, propun, conform Anexei nr. 1, alte lucrări de infrastructură, care se află în Anexa nr. 1, în mape”, a spus Magyary Elod în plenul ședinței CL Tîrgu-Mureș de astăzi, fără a spune clar care sunt obiectivele de investiții care ar urma să fie realizate din banii care ar fi trebuit să ducă la apariția parcării subterane și fără a citi clar structura amendamentului care a dus la modificarea proiectului de Hotărâre propus de POL. „La următoarea ședință de consiliu o să propun o altă hotărâre de consiliu în legătură cu această temă (probabil în legăctură cu o parcare în zona centrală – n.r.)”, a mai spus Magyary Elod. Consilierul local Radu Bălaș s-a arătat neîncrezător în faptul că proiectul cu această amendare va trece controlul de legalitate în fața Prefecturii Mureș și aceasta deoarece titlul proiectului va fi diferit de primul său articol, însă secretarul municipiului Tîrgu-Mureș a dat asigurări că, dacă amendamentul va fi adoptat, titlul hotărârii va fi corelat cu conținutul acesteia. Consilierul local PNL Benedek Theodora, care a susținut în continuare necesitatea realizării parcării subterane, a cerut să i se arate unde scrie că municipalitatea poate folosi creditul pentru alte investiții, iar viceprimarul PSD Sergiu Papuc i-a dat asigurări că alocarea banilor pentru alte proiecte este legală deoarece banca va fi anunțată, așa cum scrie în contractul de creditare, în legătură cu modificarea Anexei nr. 1. În aceste condiții s-a trecut la vot, iar proiectul în forma inițială a fost respins, fără a fi susținut decât de unul din cei trei consilieri POL care l-au propus. Amendamentul lui Magyary Elod a fost supus la vot și a trecut cu un vot împotrivă exprimat de Benedek Theodora și cu votul favorabil al celor trei consilieri POL.

Rămâne acum de văzut dacă prefectul de Mureș va contesta legalitatea hotărârii care a fost adoptată astăzi în condițiile în care aceasta revocă o hotărâre din 2011 care a produs efecte după cum spun unii consilieri locali și în condițiile în care banii accesați pentru un proiect clar, vor fi acom dirijați spre alte investiții.

PS: Dacă nu ați înțeles exact cum și ce s-a votat, puteți urmări înregistrarea ședinței CL Tîrgu-Mureș de astăzi, însă acest lucru nu înseamnă că vă va dumiri. Puteți aștepta ca hotărârea să fie postată pe site-ul municipalității, iar atunci vom putea comenta mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *