Școala gimnazială Adămuș va fi reabilitată și modernizată. Proiectul elaborat de administrația locală în parteneriat cu SC Media Marketing SRL Târgu-Mureș a fost admis la finanțare. Pasul următor îl constituie semnarea contractului între ADR Centru și Comuna Adămuș, valoarea investiției fiind de 7,723,324.70 lei, din care cheltuieli nerambursabile 5,747,006.93 lei. La finalul investiției, autoritățile locale speră că școala va deveni mult mai atractivă atât pentru cadrele didactice, cât mai ales pentru elevi.
În urma derulării procedurilor de evaluare tehnică și financiară, proiectul „REABILITARE ŞI MODERNIZARE ŞCOALĂ GIMNAZIALĂ ADĂMUŞ, COMUNA ADAMUŞ, JUDEŢ MUREŞ” a fost admis la finanțare, urmând să se semneze contractul de finanțare între Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Comuna Adămuș. Proiectul urmează să fie finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, POR/2017/10/10.1b/7regiuni, Axa Prioritară Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Operaţiunea Creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
„E vorba de trei clădiri care vor fi reabilitate în cadrul acestui proiect. E școala veche, construită în anii 40, școala nouă cum îi spunem noi, construită prin anii 70 și sala de sport, mică, dar existentă. Toate acestea sunt la nivelul anilor când au fost construite, nu s-a făcut nici o reabilitare consistentă a lor, condițiile nu mai sunt de actualitate, iar risipa de energie este enormă. Era absolut necesară reabilitarea acestor clădiri și aducerea școlii la nivelul anului 2020”, a declarat primarul Miklós Tibor. Edilul de la Adămuș spune că proiectul a avut o perioadă destul de lungă de așteptare, dar se bucură că, în cele din urmă, a fost acceptat la finanțare. „Așteptăm de câțiva ani să găsim linia de finanțare. Primul Studiu de Fezabilitate l-am făcut încă din vechea legislatură, l-am depus la PNDL, dar nu am prins finanțare. Până la urmă cred că este mult mai bine că intră acum pe fonduri europene pentru că acestea sunt mult mai sigure, deci avem garanția că se va face”, a mai spus primarul comunei Adămuș.
Potrivit documentației depusă la ADR Centru, obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea gradului de participare la nivelul învățământului obligatoriu din comuna Adămuș, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului educațional prin oferirea unei infrastructuri adecvate ciclurilor educaționale, evitându-se segregarea în școli. Obiectivul stabilit este în strânsă corelare cu obiectivul specific 10.1 al Axei Prioritare 10, scopul principal al proiectului fiind reprezentat de creșterea gradului de participare la nivelul învățământului obligatoriu. „Îndeplinirea obiectivului propus se va realiza o dată cu reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale din localilatea Adămuș, asigurând astfel o infrastructură adecvată ciclului primar și gimnazial inclusiv claselor pregătitoare și facilitând desfășurarea procesului educațional în condiții optime. Condițiile precare asigurate în prezent, nu fac altceva decât să contribuie la creșterea ratei de abandon școlar, unii copii optând să frecventeze școli din localitățile învecinate, ce ofera condiții mai adecvate, iar unii renunță definitiv. Atragerea cadrelor didactice către mediul rural și, în special, către școala gimnazială din localitatea Adămuș, devine un proces tot mai dificil, datorită lipsurilor cu care se confruntă în prezent infrastructura educațională. Demersul pentru asigurarea infrastructurii educaționale de calitate este necesar cu atât mai mult cu cât 70% din școlile care necesită reabilitare se afla în mediul rural și, pe de alta parte, copiii care provin din mediul rural fac parte din grupurile dezavantajate educațional, în primul rând din punctul de vedere al calității educației oferite”, se arată în documentul citat.
Concret, obiectivele specifice ale proiectului sunt crearea unui cadru profesional de activitate didactică prin dotarea laboratoarelor de specialitate (laboratoare de fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, istorie, matematică, limba română, limba rromani și limbi străine); demararea programului Școala după școală; realizarea unei infrastructuri școlare corespunzătoare aparținând sistemului educațional obligatoriu din mediul rural, (infrastructura momentan uzată fizic și moral), prin reabilitarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale din localitatea Adămuș); refuncționalizarea sălii de sport; ridicarea nivelului de performanță al unității de învățământ, prevenirea abandonului școlar și creșterea ratei de tranziție spre niveluri superioare de educație; amenajarea bibliotecii și a cabinetului medical – spații inexistente în prezent; și creșterea gradului de adecvare a utilităților prin crearea de grupuri sanitare interioare suficiente și racordarea la o centrală termică dedicată și crearea unui sistem funcțional de reciclare selectivă a deșeurilor.
Valoarea totală a proiectului este de 7,723,324.70 lei, din care cheltuielile nerambursabile sunt în valoare de 5,747,006.93 lei.
Primarul Miklós Tibor consideră că succesul proiectului se datorează și bunei colaborări pe care administrația locală a avut-o cu firma de consultanță SC Media Marketing SRL Târgu-Mureș care a contribuit prin servicii de consultanță în elaborarea cererii de finanțare și a anexelor în conformitate cu cerințele finanțatorului, respectiv prin prestarea serviciilor de proiectare, faza Studiu de fezabilitate.
„Noi avem o colaborare foarte bună și de succes cu cei de la Media Marketing. Aproape toate proiectele derulate, și nu sunt puține, căci e vorba de aproape 10 milioane de euro într-un mandat, sumă la care nici măcar nu visam la început, le-am făcut în colaborare cu ei. Sunt o echipă bună acolo, iar colaborarea nu se oprește la momentul elaborării studiilor și depunerii proiectelor, căci am apelat la ei și pe parcursul implementării proiectelor, ai la cine suna să îți dea un sfat, să îți spună ce ai de făcut, căci obstacole și probleme apar și ulterior semnării documentațiilor, iar prin colaborare am reușit să le depășim pe toate”, a subliniat Miklós Tibor care consideră că, pentru o comună cu 5000 de persoane cum este Adămuș orice sumă obținută este un succes și ajută la dezvoltarea comunității.