Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, care îl are drept principal inițiator pe deputatul UDMR Mureș Vass Levente, dar care a primit semnătură de susținere din partea a încă 30 de parlamentari, deputați și senatori PSD, UDMR sau PNL, a primit vor favorabil astăzi în Senat, prima cameră parlamentară sesizată. Dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, regulile de organizare a Rezidențiatului se vor modifica substanțial. Iar spitalele din subordinea autorităților locale vor putea primi și coordona rezidenți, iar formatorii rezidenților vor primi indemnizații pentru munca prestată chiar dacă aceasta nu se produce în Spitale Clinice ca până în prezent.
Modificarea de actualitate adusă legisației privind organizarea și desfășurarea Rezidențiatului vizează scoaterea Ministerului Educației Naționale din schema organizării Rezidențiatului, acesta rămânând exclusiv în sarcina Ministerului Sănătății, iar Ministerul Finanțelor va trebui să suporte cheltuielile cu pregătirea rezidenților, numărul locurilor scoase la concurs neputând fi mai mic decât cel al absolvenților de Universităților de Medicină din țară. Aceste modificări au fost aduse suplimentar la proiectul inițial pe fondul crizei actuale când organizarea examenului de Rezidențiat a fost amânată din lipsa unui ministrul al Educației care să poată semna documentele așa cum scrie legea actuală.
Deputatul UDMR Mureș Vass Levente, a declarat pentru Agenda de Mureș, că, dincolo de aceste aspecte, inițiativa legislativă aduce o noutate deosebit de importantă care este atât în sprijinul medicilor rezidenți, cât și pentru spitalele din teritoriu care au specialiști. „Prin această inițiativă, spitale neclinice, cum ar fi, spre exemplu spitalele din Târnăveni sau Reghin, din Mureș, vor putea primi medici rezidenți, lucru care ar degreva spitalele clinice de abundența actuală de rezidenți și ar aduce medicii mult mai aproape de nevoile comunităților și medicii mult mai aproape de viitoarea pacientură”, a declarat Vass Levente, potrivit căruia modificarea articolului 9 din Ordonanța nr. 18/2009 vizează exact acest aspect. Astfel, articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins la primele două alineate: „Art. 9 (1) Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale”, respectiv ”(2)Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate propun Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale”. Aklineatul 5 al aceluiași articol stipulează că „Responabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale vor beneficia de plata indemnizației prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică”. Aceeași inițiativă legislativă vine să modifice regula și în ceea ce privește medicii de familie. Astfel, medicii pediatri și cei de interne pot deveni ușor medici de familie. „Rezolvăm astfel o problemă gravă cu care ne confruntăm în condițiile în care avem circa 500-600 de comune fără medic de familie, iar în următorii 10 ani se vor pensiona circa 30% din medicii de familie”, spune Vass Levente, potrivit căruia proiectul său de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 18/2009, adoptat astăzi de Senat, prevede introducerea unui nou alineat la articolul 22 care stipulează că „medicii specialiști de pediatrie și medicii specialiști de interne pot obține certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de șase luni în cabinete de medicină de familie”.