Pandemia de coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a inițiat un val de cercetări pentru a ajuta la o mai buna înțelegere a amplorii posibilelor efecte asupra sănătății populației. Cu toate acestea, informația științifică despre impactul infectării asupra parametrilor spermei și a potențialului de infertilitate masculină este limitată. Studiului realizat în Laboratorul Citolab din Târgu Mureș referitor la impactul virusului SARS-CoV-2 asupra fertilității masculine a avut ca scop studierea modificărilor calității spermei în ceea ce privește numărul de spermatozoizi viabili în materialul seminal al bărbaților trecuți prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 raportat la materialul seminal al bărbaților ce nu au trecut prin infecția cu SARS –CoV-2. Totodată, s-a evaluat efectul acestuia asupra calității spermei în ejaculat.
În urma studiului efectuat între anii 2020-2021 pe un eșantion de 152 de bărbați cu vârste cuprinse între 22-46 ani (bărbați normospermici care s-au testat înainte și după infecție) și care nu sufereau de alte afecțiuni ce ar fi putut interfera cu calitatea spermei la momentul efectuării studiului, 20.10% din persoane au prezentat forme de oligospermie ușoară, medie și severă. Acest studiu este înca o dovadă ce vine în susținerea multiplelor studii anterioare, înregistrate pe platforme precum PubMed și ScienceDirect, ce susțin faptul că acest virus produce modificări asupra calității spermei și implicit asupra posibilității de concepere în cuplu.
Deși s-a demonstrat anterior că prezența virusului în celulele seminale are efecte nocive asupra calității spermei (Omolaoye, Adeniji, Cardona Maya and du Plessis, 2021), viitoare studii trebuie să exploreze evoluția acestor celule după vindecare și să determine dacă există o corelație între infectarea cu acest virus și viitoare probleme de infertilitate.
Totodată, la acest moment nu putem dovedi efecte ale vaccinului asupra calității spermei.
Dr. Horga Lucian
Referinte
Omolaoye, T., Adeniji, A., Cardona Maya, W. and du Plessis, S., 2021. SARS-COV-2 (Covid-19) and male fertility: Where are we?. Reproductive Toxicology, 99, pp.65-70.